Afrika
Kuzey Mali’de 'İslam devleti'
Bölgeyi kontrol eden Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi ve Ensar Din örgütü, Şeriat yasalarının geçerli olacağı bir devlet kuracak.
Haberin Öne Çıkanları
'Anlaşma imzaladılar'
Fransa büyüklüğünde
'Dönüm noktası'

afrika ülkelerinden mali'nin kuzeyini kontrol eden iki grup, birleşerek bölgede 'bağımsız bir islam devleti' kurma kararı aldıklarını açıkladı. tuareglerin ayrılıkçı ulusal azavad kurtuluş hareketi (nmla) ile ensar din örgütü savaşçılarının kontrol ettikleri bölgenin yüzölçümü, fransa'ya eş.
ensar din örgütü liderlerinden alghabass ag intalla, mali'nin kuzeyinde şeriat yasalarının geçerli olacağı bir devlet kurulmasını öngören anlaşmayı, cumartesi akşamı imzaladığını söyledi.
ülkede mart ayında gerçekleşen askeri darbenin ardından göreve getirilen geçiş hükümeti ise bağımsızlık kararını tanımadıklarını açıkladı.
al jazeera'ye açıklama yapan bir hükümet yetkilisi, bağımsız bir islam devleti kurma girişimini kesinlikle reddettiklerini belirterek, "devlet kurma kararı fiili olarak değil sadece kağıt üzerinde olsa bile, mali laik bir devlettir ve öyle kalacaktır" dedi.
anlaşma haberi, imza töreninin yapıldığı gao ve timbuktu kasabalarında silah sesleriyle kutlandı.
ensar din, çok sayıda intihar saldırısı ve adam kaçırma eylemleri gerçekleştirmekle itham edilen arap yarımadası'ndaki el kaide örgütüyle bağlantılı olmakla suçlanıyor. kuzey afrika'da faaliyet gösteren örgütün, kaçırdığı yabancılardan bazılarını daha sonra idam ettiği biliniyor.
hükümet güçleri kaçmıştı
nmla ve ensar din örgütü, iki ay önce mali'nin kuzeyini kontrol altına almış ve hükümet güçlerini güneye kaçmaya zorlamıştı. ancak cumartesi günkü anlaşmaya kadar, iki grup arasındaki görüş ayrılıkları sürüyordu.
ensar din, işgal ettiği bölgede şeriat yasalarının geçerli olmasını isterken; daha laik bir hareket olan nmla buna karşı çıkıyordu. nmla'nın, mali'de tuaregler için bağımsız bir devlet kurma fikrine de, ensar din sıcak bakmıyordu.
al jazeera'ya konuşan genç tuareg hareketi sözcüsü akli sha'kka ise iki grup arasındaki birleşmenin 'azavad tarihinde bir dönüm noktası' olduğunu söyledi. sha'kka, iki grup arasında yaklaşık bir aydır süren yoğun görüşmeler sonrası anlaşmaya varıldığını belirtti.
mali'nin başkenti bamako'da 21 mart'ta düzenlenen askeri darbe sonrası hükümet güçlerinin organize olamamaları ve askeri birliklerde gözlenen motivasyon eksikliği, nmla ve ensar din'in ülkenin kuzeyini ele geçirmesini kolaylaştırmıştı.
ülkede kurulan geçiş hükümeti, kaybedilen toprakları geri almak istediğini vurguluyor. ancak bamako'da bir türlü siyasi istikrar sağlanamadığından, mali yönetimi, önceliği kuzeyde kaybedilen yerleri geri almaya verememişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar