Afrika
Libya Dışişleri Bakanlığı kuşatıldı
Kaddafi dönemindeki siyasetçilerin yeni hükümette yer almalarını engellemek isteyen 200 kişilik silahlı grup, binaya giden yolları kapattı.
Haberin Öne Çıkanları
Yaklaşık 200 kişi
'Tasarı geçene kadar sürecek'
Görüşmeler devam ediyor

libya'nın başkenti trablus’ta yaklaşık 200 kişiden oluşan silahlı bir grup, dışişleri bakanlığı'nı kuşattı. ağır silahlarla dolu 20 kamyonla binanın çevresindeki yolları kapatan grup, amaçlarının ülkenin eski lideri muammer kaddafi döneminde görev yapmış siyasetçilerin yeni hükümette yer almalarını engellemek olduğunu açıkladı.
askeri yetkililer, bakanlığa giren olmadığını, ancak bölgenin kontrolünün silahlı grubun elinde olduğunu belirtiliyor. grup ile yetkililer arasında görüşmeler devam ediyor.
libya'daki en üst siyasi otorite olan milli genel kongre, kaddafi döneminde milletvekilliği yapmış isimlerin devlet kurumlarında görevlendirilmesini yasaklayan yasa tasarısı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
kuşatmayı gerçekleştiren grubun lideri, ingiliz haber ajansı reuters’a yaptığı açıklamada, yasa kabul edilene kadar dışişleri bakanlığı'nın kapalı kalacağını söyledi. grup lideri, binada halen kaddafi döneminde görev yapmış olan bazı isimler çalıştığı için buranın hedef seçildiğini sözlerine ekledi.
gerginlik sürüyor
mart ayında tasarının kabul edilmesi çağrısında bulunan bir grup, meclis binasını kuşatarak vekillerin saatlerce mahsur kalmasına neden olmuştu. kuşatmanın kaldırılmasının ardından kongre başkanı muhammed megaryef’in aracına silahlı saldırı düzenlenmişti.
ülkede, devrim sırasında kaddafi'ye karşı savaşmış, fakat rejim değişikliği sonrası savaş bırakmamış birçok milis bulunuyor. silahlı milisler, daha önce de bakanlıkları hedef almışlardı. son haftalarda libya hükümetinin, milisleri trablus’tan uzaklaştırma çabaları yüzünden başkentte gerginlik hüküm sürüyordu.
libya’da 2011 yılının şubat ayında demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra nato desteğiyle eski yönetime karşı silahlı mücadele vermeye başlamış ve kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle eski rejim yıkılmıştı.
ancak, yeni dönemin başlamasının ardından da siyasi istikrar ve gerekli reformlar hayata geçirilemedi. yeni yönetime tepki gösteren gruplar, ülkede 'devrimin yeniden gerçekleştirilmesi' gerektiğini öne sürüyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar