Libya'da yeni dönem

Libya'da başbakan değişti

Libya Başbakanı Ali Zeydan'ın güven oylamasını kaybetmesinin ardından, Savunma Bakanı Abdullah El Tani yemin ederek geçici başbakanlık görevini devraldı. Başsavcılığın Zeydan'ı 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında ifadeye çağırdığı ve yurtdışına çıkış yasağı koyduğu iddia edildi.

Konular: Libya, Ortadoğu
Ali Zeydan'ın (üstte) yerine iki haftalık süre için Savunma Bakanı Abdullah El Tani getirildi. [AFP-Arşiv]

muhalefetin uzun süredir eleştirdiği başbakan ali zeydan, libya ulusal meclisi’nde yapılan güven oylamasını kaybetmişti. zeydan hükümetinin düşmesinin ardından savunma bakanı abdullah el-tani milli ulusal kongre'de yemin ederek geçici başbakanlık görevine başladı.

meclis başkanı nuri ali ebu sahmayn, parlamentonun abdullah el-tani'ye destek olacağını ve işlerine karışmayacağını söyledi.

milletvekili süleyman zubi, afp haber ajansına yaptığı açıklamada başbakanlık görevine iki haftalığına savunma bakanı abdullah el tani’nin getirildiğini söylemişti.

meclis bu süre içerisinde bu göreve kalıcı birini atamak için müzakereler yürütecek.

meclisten çıkan sonucun ardından muhalif göstericiler başkent trablus'ta kutlama yaptı.

'zeydan'a yolsuzluk soruşturması'

libya geçici meclisi milli genel kongre'nin (mgk), başbakan ali zeydan hükümetinden desteğini çekmesinin ardından, başsavcı abdulkadir rıdvan'ın zeydan'ı 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında ifadeye çağırdığı ve yurtdışına çıkış yasağı koyduğu bildirildi.

anadolu ajansı'nın haberine göre zeydan, hakkında gözaltı ya da tutuklama kararı çıkmadığı yalnızca soruşturma kapsamında başsavcılığa çağırılacağı ifade edilidi. başsavcılık soruşturma bürosu başkanı sadık es-sul, "başsavcı abdulkadir rıdvan, meclis tarafından görevine son verilen ve yolsuzluk soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan ali zeydan'ın ifade verinceye kadar yurtdışına çıkışının yasaklanmasına karar verdi" dedi.

libya'da devlet denetleme kurumu ile idari denetleme kurumu, daha önce ortak bir rapor hazırlamış, raporda hükümet yönetiminde strateji yoksunluğu olduğu, devlet bütçesinin gereksiz yere harcandığı ortaya konulmuştu.

'abd'den destek'

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, "demokratik olarak seçilmiş libya hükümetini ve halkını desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

libya’daki devrimi ve sonrasında devam eden demokratik geçişle ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini belirten psaki, siyasi dönüşümlerin zaman aldığına dikkati çekti. psaki, “libya hükümetinin ve halkının demokratik dönüşümlerinde çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarının farkındayız. bu bir sürpriz değil. dolayısıyla demokratik olarak seçilmiş libya hükümetini ve halkını desteklemeyi sürdüreceğiz. libya’daki dönüşümde, kırılgan bir dönemde ülkeyi idare eden başbakanın liderliğini takdir ediyoruz” diye konuştu.

kriz ortamından çıkaramadı

libya’da kaddafi rejimine karşı ilk gösteriler 17 şubat 2011'de bingazi ve beyda kentlerinde başlamıştı. demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra nato desteğiyle silahlı mücadele vermeye başlamış ve kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle rejim yıkılmıştı.

ancak yeni dönemin başlamasının ardından da siyasi istikrar ve gerekli reformlar sağlanamadı.

14 kasım 2012’den beri görev yapan zeydan hükümeti, şubat ayında başarısız iki darbe girişimi atlatmıştı.

hükümet ülkede özellikle güvenlik sorununu çözemediği için eleştiriliyordu. ülke ayrıca bir süredir petrol kriziyle karşı karşıya. 

petrol ihracatının yapıldığı bazı limanların silahlı muhalif grupların eline geçmesi ve bu grupların hükümeti baypas ederek petrol ihracatına başlaması krize neden olmuştu.

son olarak libya ordusu, isyancıların kontrolündeki sidre limanından ham petrol satın alan kuzey kore tankerini ele geçirmişti.

kaynak: afp, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;