Libya
Libya'da çözüm umudu artıyor
Libya'nın karşıt siyasi tarafları Trablus ve Tobruk hükümetleri BM aracılığında Fas'ın başkenti Rabat'ta yapılan görüşmelerde ulusal birlik hükümeti ve güvenlik anlaşmaları konularında ilerleme kaydetti.

rabat'taki görüşmelerde taraflar libya'da yaşanan krizin tam anlamıyla bir iç savaşa dönüşmemesi için çözüm yolları üzerinde görüşmeler yürüttü. al jazeera'nin ulaştığı bilgilere göre görüşmelerde ilerleme sağlandı.
görüşmelerin ikinci gününün sonunda konuşan trablus'taki milli genel kongre üyesi salih mahzum görüşmelerde ilerlemeler sağlandığını söyledi.
mahzum, "anlaşmanın işaretlerini görmeye başladık. birleşmiş milletler ile birlikte şimdi yeni bir safhaya geçtik ve anlaşma halinde net yetkilere sahip olacak bir hükümet konusunda verilecek güvenceleri konuşmaya başladık" ifadelerini kullandı.
mahzum ayrıca, en kısa zamanda bir hükümet oluşturulması güvencesiyle birlilte yapılacak kapsamlı bir anlaşmanın taslağını bm'ye ileteceklerini belirtti.
rabat'tan bildiren al jazeera muhabiri haşim ahelbarra, kaynaklara göre ilerleme sağlanan iki konunun güvenlik anlaşmaları ve ulusal birlik hükümetinin kuruluşu olduğunu söyledi.
ahelbarra, güvenlik anlaşmaları kısmının ateşkesin uygulanması, milis grupların dağıtılması ve ülkenin tümünde güveliği sağlayacak bir yapı kurulmasını içerdiğini belirtti.
ahelbarra ayrıca, grupların cumartesi günü libya'ya dönmeden önce yeniden bir araya gelmelerinin beklendiğini eğer önlemler üzerinde anlaşma sağlanırsa tarafların geleek hafta anlaşmanın imza töreni için rabat'ta bir araya geleceklerini kaydetti.
iki ordu, iki parlamento, iki hükümet
2011’de muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı libya'da, 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.
kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.
emekli general halife hafter’in zintan merkezli milis gruplarla mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, trablus ve misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.
bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, milli genel kongre'nin desteklediği libya şafağı (fecr) koalisyonu ile tobruk temsilciler meclisi'nin destek verdiği hafter'e bağlı onur operasyonu koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar