Afrika

Libya'da düzeni 'Barış Gücü' sağlayacak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Barış Gücü'nün geçiş dönenminde Libya'da görev alabileceğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Barış Gücü görev alabilir

Merkel'den destek

Barış Gücü nedir?

Haiti'de görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri. [James Emery/Flickr UN Truck_5094]
Haiti'de görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri. [James Emery/Flickr UN Truck_5094]

birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-mun'dan uluslararası topluma, libya'da çatışmaların durması ve düzenin sağlanması konusunda işbirliği yapma çağrısı geldi. 

genel sekreter, libya'da yeni kurulacak hükümetin talep etmesi durumunda birleşmiş milletler barış gücü’nün geçiş döneminde ülkede istikrarın sağlanmasına destek olacağını söyledi.

libya'nın artık yeni bir döneme girdiğini kaydeden ban ki-mun, önümüzdeki süreçte önceliğin ülkede yumuşak bir geçişin sağlanması konusunda olması gerektiğini vurguladı.

genel sekreter bu görüşlerini, afrika birliği, arap birliği, avrupa birliği ve islam işbirliği teşkilatı'ndan üst düzey yetkililerle yaptığı video konferans yoluyla yaptığı toplantının ardından dile getirdi.

ban ki-mun gazetecilere, ''tüm örgütlerin, libya'daki krizin, yeni ve nihai bir döneme girdiği'' ve bm'nin koordinasyonu sağlayacak kilit rolüyle birlikte yumuşak bir geçişin gerekliliği konularında hemfikir oldukları açıklamasını yaptı.  yeni

bm genel sekreteri, libya'daki geçişin, libya halkının artan ekonomik ve sosyal refah, özgürlük, demokrasi arzularını etkili biçimde karşılayabilecek yeni bir hükümet altında ''ulusal birlik, uzlaşı ve kapsayıcılık zeminine oturtulması gerektiğini'' kaydetti. 

genel sekreter, uluslararası toplumun libya'ya, akaryakıt, gıda, tıbbi malzeme ve su sıkıntısıyla mücadelesinde yardım etmek için bir araya gelmesi gerektiğini de ifade etti. 

Barış Gücü

silahsız gözlemciler ve silahlı güçler olarak ikiye ayrılan bm barış gücü’nün temel amacı, savaşın yol açtığı yıkıma maruz kalan ülkelerde, barışın kalıcı olarak yerleşmesini sağlamak. ateşkes anlaşmalarının uygulanmasını sağlamak ve denetlemek farklı ülkelere mensup askeri birlik, polis gücü ve sivil personelden oluşan barış gücü’nün başlıca görevleri arasında. uluslararası barış ve güvenliğin korunması görevini bm güvenlik konsey üstlenmiştir.

almanya’dan olumlu yanıt

bm genel sekreteri ban ki-mun’un çağrısına almanya’dan destek geldi.

almanya başbakanı angela merkel, libya için oluşturulacak olası bir bm barış gücüne ülkesinin destek vereceğini ve libya'nın yeniden imarına katkı sağlamak istediklerini söyledi.

başbakan merkel, alman basınına açıklamada, birleşmiş milletlernin libya için oluşturacağı olası bir barış gücüne katkı sağlamaya hazır olduklarını belirterek, "eğer bize sorulursa tabii ki neler yapabileceğimizi gözden geçireceğiz" diye konuştu.  

libya'nın yeniden imarına katkı sağlamaya hazır olduklarını da ifade eden merkel, "yeni bir libya kurulacaksa almanya tabii ki buna katılarak destek verecektir. libya'daki yeni kuruluşların hangi alanda desteğe ihtiyacı olursa, almanya memnuniyetle tecrübelerini paylaşacak ve gerekli yardımı yapacaktır. sadece almanya'da kaddafi rejiminin milyarlarca avrosunu dondurduk. bu para halka aittir ve ülkenin yeniden imarı için çok iyi bir şekilde kullanılabilir" dedi.

libya lideri muammer kaddafi'nin birleşmiş milletler savaş suçluları mahkemesinde yargılanmasını da öneren merkel, "kaddafi, geçmişte kendi muhaliflerinden esirgediği hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde yargılanmalıdır” diye konuştu.

ingiltere’den insani yardım desteği

birleşmiş milletler’in libya’ya destek mesajının ardından ingiltere de insani yardımda bulunacağını bidirdi. ingiltere hükümeti 3 milyon sterlin değerindeki tıbbı ve gıda yardımının kızıl haç uluslararası komitesi (icrc) aracılığıyla yapılacağını açıkladı.

ingiltere ayrıca, kaddafi rejimine karşı çıkan ayaklanmalarda, parçalanan ailelerin yeniden bir araya gelmesine destek verecek.

ülkenin uluslararası kalkınma bakanı andrew mitchell, birçok libyalının yardıma muhtaç olduğunu ve özellikle başkent trablus'taki durumun birçok yardım kuruluşu için "oldukça zor olduğunu" ifade etti.

ingiltere bm'nin, dondurulan libya mal varlıklarından yaklaşık 1 milyar sterlinini yeniden aktif hale getirmesini ve bu paranın gıda, ilaç gibi acil gereksinimlerde kullanılmasını istiyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;