Libya'da İç Savaş
Libya'da parlamentoya ültimatom
Kaddafi'nin devrilmesinin üçüncü yılını kutlayan Libya’da iki silahlı grup, Milli Genel Kongre’ye görevi bırakması için verdiği beş saatlik süreyi 72 saate çıkardı. Diğer silahlı gruplar ise MGK’ya sahip çıktı. Libya Başbakanı Ali Zeydan, Meclis'e erken seçim çağrısı yaptı.

zintan ve trablus şehirlerinde etkili olan savaik ve ka-ka tugayları adlı silahlı gruplar bir bildiri yayınlayarak milli genel kongre (mgk) adı verilen parlamentonun 'diktatörlüğün geri gelmesi için çalıştığını' söyledi.
mgk'nın görev süresinin 7 şubat'ta dolduğunu savunan gruplar, görevi bırakması için önce 5 saat süre verdi. birleşmiş milletler (bm) libya özel temsilcisi tarık mitri ile yaptıkları toplantıdan sonra mitri'ye mgk ile görüşerek ülkedeki krize kalıcı çözüm bulunması için 72 saat süre tanıdıklarını duyurdular.
ancak toplantının ne zaman ve nerede yapıldığı belli değil. mitri'den de konuyla ilgili gelen bir açıklama yok.
ka-ka tugayları'ndan yapılan açıklamada, askerlerin mgk'yı görevi bırakmaya zorlamak için teyakkuzda olduğu bildirildi. ka-ka tugayları'nın açıklamasında, "yönetimi yüksek mahkeme'ye devretmek üzere yakında harekete geçip, seçimlerin düzenlenmesi için komiteler oluşturacağız." denildi.
savunma komisyonu: dağıtılsınlar
mgk savunma komisyonu ise, kendilerini zorla düşürmekle tehdit eden grupların dağıtılmasını, bu grupların askeri yasalara uymayan milisler olarak kabul edilmesini önerdi.
komisyon üyesi milletvekili abdurrahman şatır'a göre komisyon, silahlı kuvvetler komutanı nuri ebu sehmeyn'den, milislerin önderleri osman emlikta ve imad et-trablusi hakkında 'en sert yasal işlemleri' yapmasını ve bu kişileri en kısa zamanda yakalamasını talep etti.
erken seçim çağrısı
libya başbakanı ali zeydan ise meclis'e erken seçim çağrısı yaptı.
zeydan libya televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ulusal çıkarın ve görüşlerin zorla kabul ettirilmemesinin önemini vurguladı.
parlamentoya destek de var
ülkedeki bazı diğer silahlı gruplar ise milli genel kongre’ye sahip çıkacaklarını açıkladı. trablus müdafaa konseyi adlı milis grubu 'meşru' yönetime sahip çıkacaklarını bildirdi.
libya ordusundan daha fazla tanka sahip olan misrata tugayları da milli genel kongre’ye destek vereceklerini duyurdu.
parlamento meydan okudu
milli genel kongre başkanı nuri ebusehmen parlamentonun feshedilmesi isteğini kabul etmeyeceklerini açıkladı. ebusehmen, “mgk, genelkurmay başkanı ve ‘devrimcilerden’ meşruiyetinin korunacağının teyidini almıştır” dedi.
libya’da ali zeydan’ın önderliğindeki geçiş hükümeti ülkedeki silahlı grupları kontrol altında tutmakta güçlük çekiyor.
milli genel kongre içinde de fikir ayrılıkları mevcut. kongre pazartesi günü ülkede en kısa zamanda seçimlere gidileceğini açıklamış ancak herhangi bir tarih belirtilmemişti.
darbe girişimi
tümgeneral halife haftar 13 şubat’ta milli genel kongre'yi feshettiğini ve askeri geçiş konseyi kurduğunu duyurmuştu. haftar, “amacımız darbe yapmak değil, devrim değerlerini korumak ve geçiş sürecini istikrarsızlıktan kurtarmak” demişti.
mgk ise askeri geçiş konseyi (agk) kurduklarını belirten haftar'ın açıklamasının gayrimeşru olduğu ve iddiaların aksine bütün askeri tesislerin kontrolünün savunma ve içişleri bakanlıklarında olduğunu açıklamıştı.
libya genelkurmay başkanı salih kuneydi, haftar’ın açıklamalarının gerçekle bir ilgisi olmadığını ve bir an önce teslim olması gerektiğini söyledi.
haftar’ın askeri geçiş konseyi ilan etme kararı ordu içerisinde çatışma riski olduğu yorumlarına sebep olmuştu.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar