Libya'da yeni dönem

Libya’daki Mısırlı şoförler serbest

Cezaevinde yatan akrabalarının serbest bırakılmasını isteyen Libyalı milisler tarafından alıkonulan elliden fazla Mısırlı şoför serbest bırakıldı.

Konular: Afrika, Mısır
Son aylarda artan tehditler üzerine Mısır yönetimi vatandaşlarını Libya'ya gitmeme konusunda uyardı. [Reuters]

libya içişleri bakanlığı sözcüsü rami kaal, libya’nın kuzeyindeki ecdebiye kentinde alıkonulan şoförlerin serbest bırakıldığını ve mısır’a doğru harekete geçtiklerini söyledi.

ecdebiye emniyet müdürü abdulfettah delal, krizin bölgenin önde gelen şahsiyetleri ve güvenlik güçlerinin gayretleriyle sona erdiğini belirtti. arabulucular, mısır’da alıkonulan libyalıların serbest bırakılması için mısır hükümetiyle temas kurma sözü verdi.

mısır’da yayın yapan el ahram gazetesi, 150 civarında mısırlı kamyon şoförünün kaçırıldığını açıklamıştı.

şoförleri kaçıran silahlı milisler, mısır’da kaçakçılık suçundan ömür boyu hapse mahkum edilen akrabalarının serbest bırakılmasını talep ediyor.

ecdebiye emniyet müdürü delal, eylemcilerin akrabalarının suçsuz olduğunu savunduğunu, çölde avlanırken yanlışlıkla mısır sınırını geçtiğini iddia ettkilerini aktardı. ancak delal, söz konusu savunmanın haklılık payının bulunmadığını, mısır makamlarının gözaltıları silah kaçakçılığı gerekçesiyle yaptığını kaydetti.

ecdebiye ulusal güvenlik odası başkanı mustafa bofcera, daha önce yaptığı açıklamada, kente 30 kilometre uzaklıkta, mısırlı şoförlere ait araçların el-beyzan semtinin giriş kapısında durdurulduğunu, silahlı milisler tarafından araçların ve şoförlerin evraklarına el konulduğunu söylemişti.

seyahat uyarısı

libya'da son dönemde mısırlılara yönelik tehditlerin artması üzerine kahire yönetimi vatandaşlarını komşu ülkeye seyahat etmeme konusunda uyardı. özellikle mısır'daki uzun yol şoförleri cazip iş fırsatları nedeniyle benzer tehlikeleri göze alarak sıklıkla libya'ya gidiyor. 

geçen ocak ayında libya'da kaçırılan beş mısırlı diplomat, kahire'de cezaevinde tutulan libyalı bir isyancı komutan karşılığında serbest bırakılmıştı. 

şubat ayında ise, mısırlı yedi kıptı hristiyan'ın cesedi bingazi yakınlarında başlarından vurulmuş halde bulunmuştu. 

libya'da muammer kaddifi'nin 2011 yılında devrilmesinin ardından peş peşe kurulan hükümetler ülkede güvenliği sağlama konusunda başarısız oldu. siyasi istikrarsızlık ve libya devriminde kaddafi'ye karşı savaşan silahlı milisler ülkenin en büyük sorunu olarak görülüyor. 

kaynak: ap, anadolu ajansı, el ahram

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;