Libya'da İç Savaş

Libya'ya uluslararası müdahale çağrısı

Moritanya’nın başkenti Novakşot’ta toplanan 5 Afrika sahil kuşağı ülkesi, BM’yi, Libya’daki silahlı gruplara karşı mücadele için uluslararası bir güç oluşturmaya çağırdı.

Konular: Ortadoğu
Libya'da silahlı gruplar hakimiyet mücadelesi veriyor. [Foto: Reuters-Arşiv]

novakşot’ta bir araya gelen çad, mali, nijer, moritanya ve burkina faso liderleri, bm güvenlik konseyi’nin, afrika birliği ile işbirliği içerisinde, libya’da istikrarlı bir demokrasi kurulması ve silahlı grupların ortadan kaldırılması için uluslararası güç kurması gerektiğini ifade etti.

moritanya devlet başkanı muhammed vild abdulaziz, beş afrika sahili ülkesinin, afrika birliği güvenlik ve barış konseyi’ni libya’ya askeri müdahale için uluslararası güç oluşturulmasına çağırdığını söyledi.

vild abdulaziz, ‘libyalılar müesseselerin, varlıkların ve halkın tercihinin korunması için uluslararası bir müdahale yapılması konusunda ikna oldu’ dedi.

moritanya devlet başkanı zirvenin sonunda düzenlediği basın toplantısında, ‘bütün bu düşüncelere rağmen, sonuçta karar sahibi libya halkıdır. çünkü onlar kriz konusunda en doğru değerlendirmeyi yapabilirler’ ifadelerini kullandı.

çad, mali ve senegal liderleri çarşamba günü senegal’de ortak bir açıklama yaparak, nato ve bm’yi, libya’ya askeri müdahalede bulunmaya çağırmıştı.

komşu ülkeler konferansı

libya'da uzun süredir yaşanan iç karışıklığın çözümü için 4 aralık’ta düzenlenen 5. libya'ya komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısı; mısır, sudan, cezayir, tunus, çad ve nijer'in katılımıyla sudan'ın başkenti hartum'da yapılmıştı. toplantıya katılan ülkeler, krizin çözümü için uluslararası destekle diyalog sürecinin başlatılması ve libya'ya silah sızdırılmasına karşı önlem alınması üzerinde anlaşmıştı.

iki ordu, iki parlamento, iki hükümet

2011’de muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı libya'da, 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.

emekli general halife hafter’in zintan merkezli milis gruplarla mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, trablus ve misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden trablus'daki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, milli genel kongre'nin desteklediği libya şafağı (fecr) koalisyonu ile tobruk temsilciler meclisi'nin destek verdiği hafter'e bağlı onur operasyonu koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;