Ortadoğu

Lübnan'da hedef İran

Başkent Beyrut'taki büyükelçiliğin yakınında iki patlama meydana geldi. Ölen 23 kişi arasında İran Kültür Ataşesi de var.

Haberin Öne Çıkanları

Abdullah Azzam Tugayları üstlendi

'Sorumlusu İsrail'

Suriye kınadı

lübnan’ın başkenti beyrut’taki iran büyükelçiliği yakınında kısa süre arayla iki patlama meydana geldi. patlamalar sonucu en az 23 kişi hayatını kaybederken, 146 kişi de yaralandı.

al jazeera'ye konuşan elçilik kaynakları, ölenler arasında iran kültür ataşesi ibrahim ensari ile beş güvenlik görevlisinin de olduğunu söyledi.

Abdullah Azzam kimdir?

lübnan'daki saldırıyı üstlenen abdullah azzam tugayları adını, 1941 doğumlu bir filistinli olan abdullah yusuf azzam'dan alıyor. azzam, şam üniversitesi şeriat fakültesi'nde eğitim gördü. ürdün ve mısır'da israil işgaline karşı çalışmalar yürüttü. sovyetler birliği'nin afganistan'ı işgalinin ardından mücahitlerle birlikte savaşa katıldı. 24 kasım 1989'da pakistan'da kendisini hedef alan bir bombalı saldırıda iki oğlu ile birlikte hayatını kaybetti. 

amerikan associated press haber ajansına ve el manar'a konuşan güvenlik kaynakları, iran büyükelçiliğinin yakınında önce bir intihar saldırısı düzenlendiğini, daha sonra da bir araca yerleştirilen bombanın patladığını belirtti. 

elçilik çevresinde en az altı bina patlamalar sonucu hasar gördü. beyrut'taki al jazeera muhabiri zeina khodr, yıkım düzeyinin patlayıcıların ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini aktardı. 

saldırıyı, el kaide örgütü ile bağlantılı abdullah azzam tugayları üstlendi. 

iran'ın lübnan büyükelçisi gazanfer roknabadi ise olaydan israil'i sorumlu tuttu. 

beyrut'taki iran büyükelçiliği hizbullah'ın güçlü olduğu, kentin en sıkı korunan bölgelerinden mahmut fakir caddesi'nde bulunuyor. iranlı diplomatların çoğu bu bölgede oturuyor. çok sayıda televizyon kanalının ve yabancı şirketlerin büroları da aynı bölgede. 

patlamalar sonrası ise mahmut fakir caddesi güvenlik kordonuna alındı. caddeye giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. 

lübnan'ın geçici başbakanı necip mikati olayı "korkakça bir terör eylemi" olarak nitelendirdi. 

suriye hükümeti de beyrut'taki "terör saldırısını" sert bir dille kınadığını duyurdu. 

'suriye' gerilimi

suriye'de yaklaşık iki buçuk yıldır süren iç savaş, lübnan'da da gerilimi artırmıştı.

beyrut'un güneyinde son olarak 15 ağustos'ta bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 27 kişi ölmüştü. saldırıda hizbullah'a karşı olduğu bilinen sünni bir din adamı hedef alınmıştı.

iran ve hizbullah, muhaliflere karşı suriye devlet başkanı beşşar esed'i destekliyor. 

hizbullah lideri hasan nasrallah geçen hafta aşure günü'nde yaptığı konuşmada, ihtiyaç olduğu sürece suriye'de kalacaklarını söylemişti. on binlerce şii'ye seslenen hizbullah lideri, “suriye’de bulunuşumuzun sebebi lübnan ve filistin’i korumaktır. suriye direnişin destekçisidir” demişti.

lübnan eski başbakanı ve müstakbel hareketi lideri saad hariri ise nasrallah'ın sözlerine tepki göstermişti. hariri yazılı açıklamasında, “tarih, hizbullah’ın, suriye’de beşşar esed rejiminin yanında yer almayı seçmesini lanetleyecek” ifadesini kullanmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;