Lübnan
Lübnan'da yeni hükümet kuruldu
Hükümet kurma çalışmalarını on aydır sürdüren Temam Selam, bakanlar kurulu listesini Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’a sundu.

cumhurbaşkanlığı sarayından yapılan açıklamada başbakan necip mikati hükümetinin istifasının kabul edildiği ve temam selam’ın başbakan olarak atandığı duyuruldu.
24 bakandan oluşan yeni hükümette sekizer bakan hizbullahın başını çektiği 8 mart grubu ve hariri’nin başını çektiği 14 mart grubu tarafından belirlendi. kalan sekiz bakan ise cumhurbaşkanı mişel süleyman, başbakan temam selam ve ilerici sosyalist parti başkanı velid canbolat tarafından belirlendi.
yeni hükümette dışişleri ve maliye bakanlıkları hizbullah’ın başını çektiği 8 mart grubuna verildi. içişleri bakanlığı ise eski başbakan saad hariri’nin başını çektiği 14 mart grubunun oldu. savunma bakanı’nı ise cumhurbaşkanı mişel süleyman belirledi.
lübnan cumhurbaşkanı mişel süleyman 6 nisan 2013’te temam selam’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. lübnan meclisi’nde yapılan oylamada 128 milletvekilinden 124’ü temam’ın görevlendirilmesinin lehinde oy kullanmıştı.
hükümeti kritik konular bekliyor
yeni hükümetin güvenoyu almadan önce bir ay içinde programını ortaya koyması gerekiyor. uzmanlar, program yazımının hükümetin önünde önemli bir engel olarak durduğunu söylüyor. zira hükümeti oluşturan hizbullah'ın başını çektiği 8 mart ile hariri’nin başını çektiği 14 mart arasında suriye başta olmak üzere birçok konuda derin görüş ayrılıkları var.
lübnan hükümetinin kuruluşu içişleri bakanlığı koltuğu üzerinde yaşanan ihtilaftan dolayı zora girmişti. hariri taraftarları içişleri bakanlığı için iç güvenlik güçleri eski müdürü eşref rifi’yi önermiş, hizbullah taraftarları bunu reddetmişti. suudi arabistan’a yakınlığıyla bilinen rifi, yeni hükümette adalet bakanı oldu.
ülkede yaşanan kutuplaşmanın gölgesinde kurulan yeni hükümetin en önemli sınavı suriye krizinin lübnan’a yansıması konusunda olacak.
başbakan selam'ın ilk açıklaması
lübnan başbakanı temam selam, yaptığı ilk açıklamada iyimser olduğu söyledi. selam, hükümetin milli çıkarlar doğrultusunda kurulduğunu ve çekişmelerden uzak duracaklarını söyledi. lübnan’ın yeni başbakanı, uluslararası camia ve arap ülkelerinin hükümetin kurulmasında yardımcı olduğunu belirtti ve bu yardımların bundan sonraki süreçte de devam etmesini umduğunu söyledi.
al jazeera muhabiri elsi ebu asi'ye göre, hükümetin kurulmuş olması sorunların çözüldüğü anlamına gelmiyor.
asi, hükümetin kurulmasında uluslararası baskıların önemli bir rol oynadığını belirtiyor.
kaynak: al jazeera, ajanslar
Yorumlar