Soma'da Facia

'Madenlerde tablo aslında vahim'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, madencilik sektöründe "Tablo aslında vahim" dedi. Çelik, ayrıca madende bir gün bile çalışanlara 'ölüm aylığı' bağlanması için çalışma yaptıklarını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

2011'de 60, 2012'de 53,

2013'te 54, 2014'te 7 maden kapatıldı.

Faruk Çelik Taner Yıldız main

çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, "soma'da madende bir gün bile çalışanlara ölüm aylığı bağlanması için çalışma yapıyoruz" dedi.

faruk çelik öncesinde soma'daki kaza için kurulması istenen araştırma komisyonuyla ilgili görüşmeler sırasında meclis genel kurulu'nda konuştu. çelik, hükümetin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili 2012 yılında çıkardığı yasayı övdü, yasaya yeterince ilgi gösterilmediğinden yakındı:

"şunu üzülerek ifade etmek istiyorum bütün kesimler için geçerli. magazin haberlerine gösterilen ilginin ne kadar işsağlığına gösterildiğini herkesin kendisine sorması gerekiyor."

çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusunda 2012 yılında yasalaşan ve halen yürürlükte olan yasanın tüm sektörlerle ilgili önemli ve yeterli düzenlemeler içerdiğini savundu. çelik, yasanın yeterli olmadığı, konuyla ilgili ilo sözleşmelerinin de imzalanması gerektiği yönündeki eleştirileri de yanıtladı:

"biz çerçeve sözleşmeleri imzaladık. 2012'de çıkardığımız yasa bu sözleşmelerin gerisinde değil ilerisinde olan bir düzenlemedir. mevcut yasa ilo'nun ilgili sözleşmelerini de kapsama alan bir yasadır. "

'koltuk derdimiz yok'

istifa edip etmeyeceği sorulan bakan çelik, “benim koltuk diye bir derdim yok, mesele koltuk meselesi değil. ne benim için ne taner bey için, iki gün daha bakanlığı fazla yapalım diye bir derdimiz yok” dedi.

türkiye'deki madenlerin fiziki koşulları ve maden yataklarının jeolojik anlamda sıkıntılı olduğunu söyleyen çelik, "almanya'da adam otobanda gider gibi kömür çıkarıyor. bizde ise aşağıya iniyorsunuz 300 metre, oradan iniyorsunuz 500 metre” diye konuştu.

'yılda iki kez denetliyoruz'

türkiye'deki 160 maden ocağında her yıl iki kez rutin denetleme yapıldığını belirten çelik, şikayet üzerine ayrıca denetimler yapıldığını belirtti. çelik, soma'da facianın yaşandığı madenle ilgili toplam 8 kez programlı, 8 kez de şikayet üzerine inceleme yaptıklarını, insan hayatını ilgilendirmeyen tedbirlerin denetim uzmanları maden ocağındayken alındığını kaydetti. 

üç yıllık süre içinde 160 madenle ilgili toplam 164 kapatma cezası verildiğini söyleyen çelik, "tablo aslında vahim. mevcut kömür çıkarma sistemimizin nasıl bir tablo arz ettiğini ortaya koyması açısından bu tablo önemli" dedi. 

“madenleri bir kişi bile ölecekse kapatalım ama kapatmakla iş çözülmüyor" diyen bakan çelik, "türkiye'nin 106 milyon ton kömür ihtiyacı var. peki kapatınca ne yapacaksınız, kömür ihtiyacını nereden karşılayacaksınız?” diye sordu.

'bir saat sonra ne olacağını bilmiyorsunuz'

çalışma ve sosyal güvenlik bakanı faruk çelik maden ocaklarının canlı bir organizma olduğunu söyledi. "bir saat, bir gün, bir ay sonra neyin olacağını bilemiyorsunuz" dedi. soma'daki kazayla ilgili ocakta tutulan denetim defterlerine savcılığın el koyduğunu belirten çelik, "en ufak bir şüpheniz olmasın. teftiş kurulları bu olayın nereden kaynaklandığını ortaya çıkaracak. o denetimi yapanlar da denetlenecek." dedi.

'taşeron sistemi emeğin sömürüsü'

çelik, konuşması sırasında taşeron sistemini de eleştirdi: 

"taşeron denilen emeğin sömürüsü uygulamalar maalesef bu sistemin içinde var. enerji ve madencilik ile ilgili politikalar mutlak suretle masaya yatırılmalıdır."

çelik'in konuşmasının ardından önergeler üzerinde parti temsilcileri konuşma yapıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;