Madımak’ta 18 yıllık sır | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Türkiye

Madımak’ta 18 yıllık sır

Madımak'taki 33 aydının yakılarak öldürüldüğü olayların şüphelisi Cafer Erçakmak’ın 18 yıl boyunca Hakkâri’de bir tarikat tarafından gizlendiği iddia ediliyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Madımak soruşturması

18 yıllık sır

Savcılık iz arıyor

2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Madımak Oteli yakıldı, 37 kişi öldü.

madımak’ta 2 temmuz 1993’te 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisinin yakılarak öldürüldüğü olayların firari sanıklarından olan ve geçen ay ölen cafer erçakmak’ın 18 yıl boyunca hakkâri’de bir tarikat tarafından gizlendiği iddia edildi. saldırının “kara kutusu” olarak bilinen erçakmak’ın zaman zaman sivas’a ailesinin yanına gidip geldiği de belirtildi.

sivas'ta 37 kişinin öldüğü ve kamuoyunda ‘madımak katliamı’ olarak bilinen olayların 1 numaralı sanığı olarak interpol’ün de kırmızı bültenle 18 yıldır aradığı erçakmak, temmuz ayı başında sivas'ta ölmüştü. ailesi tarafından gizlice toprağa verildiği ortaya çıkan erçakmak'ın kimlik tespiti için mezarı açılmıştı.

Madımak'ta neler olmuştu?

pir sultan abdal şenlikleri kapsamında, aralarında aziz nesin'in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin sivas valisi ahmet karabilgin'in özel davetlisi olarak sivas’a gitti. kültür merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma önce polis tarafından engellendi. bu kez binlerce kişiden oluşan karşıt grup, hükümet meydanı’nda toplandı ve slogan atarak madımak oteli’ne ulaştı. grup önce madımak oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.

erçakmak’a ait olduğu iddia edilen cesede yapılan dna raporları hazırlanırken, erçakmak’ın ailesi hakkında zanlıyı sakladığı ve güvenlik güçlerine bilgi vermediği iddiasıyla açılan soruşturma için takipsizlik kararı verildi.

bakanlıktan “kim sakladı” soruşturması

içişleri bakanlık müfettişleri ise sivas cumhuriyet savcılığı’na yazdığı yazıda ise “öldüğü ve gizlice sivas’ta gömüldüğü belirtilen erçakmak’ın 18 yıl boyunca nerelerde saklandığını, kimlerin sakladığını sordu” ve savcılığın elinde varolan bilgi ve belgelerin kendilerine gönderilmesini istedi.

savcılık, erçakmak’ın nerede saklandığı, kimlerin saklayıp koruduğu hakkında somut bilgi ve belgelere ulaşamadığını ancak çeşitli telefon ihbarları ile hakkâri’de bir tarikatın erçakmak’ı sakladığı bilgisine ulaşıldığını belirtti.

savcılık, erçakmak’ın sivas’ta ve yurtdışında yaşadığı ve ülkeye giriş çıkış yaptığı yönünde somut bilgi ve belgeye ulaşamadığını, ancak zaman zaman sivas’a geldiği ve bu yönde birçok kez il emniyet müdürlüğüne ihbarların yapıldığını ifade etti.

gişe memuru çıkan şüpheli de vardı

sivas’ta, 37 kişinin öldüğü madımak oteli’nin yakılması olayına karışan ihsan çakmak ise 2007’de istanbul’da yakalanmış ve istanbul belediyesi ulaşım aş’ye bağlı bir metro durağında gişe memuru olarak çalıştığı ortaya çıkmıştı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;