İsrail - Filistin sorunu

Mahkûmlara özgürlük zorlaşıyor

İsrail yönetimi, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını zorlaştıran yeni bir yasayı çıkarmaya hazırlanıyor.

Konular: İsrail, Ortadoğu
Tasarı kanunlaşırsa ilerleyen dönemde verilecek cezaları kapsayacak, hapis cezasının infazı devam eden mahkumları etkilemeyecek. [Reuters]

yeni yasa tasarısı, filistinli mahkûmlara verilecek müebbet hapis cezalarının cumhurbaşkanı tarafından affedilmesini engelliyor.

tasarı kanunlaşması halinde ilerleyen dönemde verilecek cezaları kapsayacak, hapis cezasının infazı devam eden mahkûmları etkilemeyecek.

adalet bakanlığı komisyonundan 7’ye karşı 3 oyla geçen yasa tasarısı, birkaç hafta içerisinde israil parlamentosunda oylanacak.

komisyonda adalet bakanı ve israil’in başmüzakerecisi tzipi livni yasa tasarısına karşı oy kullandı.

israil yönetimi, müzakereler sırasında filistin tarafından bulunduğu taleplerin karşılığında mahkûmların serbest bırakılması konusunu masaya getiriyor.

DOSYA: İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

aşırı sağın zaferi

tasarının komisyondan geçmesi, başbakan binyamin netanyahu’nun başında olduğu koalisyonun sağ kanadı için zafer anlamı taşıyor. koalisyondaki aşırı sağcı isimler israil’in, filistin tarafıyla yürütülen müzakereler kapsamında filistinli tutukluların serbest bırakılması kararına sert tepki göstermişti.

israil ile filistin arasında abd dışişleri bakanı john kerry arabuluculuğunda bir yıldan uzun zamandır süren barış görüşmeleri, israil’in filistinli mahkûmları serbest bırakma kararından vazgeçmesi ve filistin yönetimi’nin de misilleme olarak uluslararası anlaşmalara taraf olma başvurusunda bulunmasıyla çökme noktasına geldi.

israil yönetimi hamas ve fetih hareketi arasında varılan ve ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngören anlaşmaya da tepki gösterdi.

son olarak, abd beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı susan rice'la görüşen filistin devlet başkanı abbas, israil ile barış müzakerelerine, bazı koşulların yerine getirilmesi durumunda yeniden başlayabileceklerini söyledi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;