Afrika
Mali'de asker yönetime el koydu
Başta ABD ve Fransa olmak üzere birçok ülke ve uluslararası örgüt, iktidarın derhal sivillere devredilmesini istedi.
Haberin Öne Çıkanları
ABD kınadı
Fransa işbirliğini durdurdu
'Anayasal düzene dönülsün'

beş hafta sonra demokratik seçim yapılması planlanan mali'de, ordudaki isyancı askerler devlet başkanı amadou toumani toure’yi devirerek iktidarı ele geçirdi.
isyancı askerler çarşamba gününden bu yana işgal altında tuttukları devlet radyosundan ve televizyonundan yaptıkları açıklamada, 'bamako'daki yetersiz rejime son verdiklerini, tüm kurumların lağvedildiğini ve anayasayı askıya aldıklarını’ belirtti.
askerlerin sözcüsü amadou konare, toure rejiminin 'ülkenin kuzeyinde tuareg isyancılarının neden olduğu krizi yönetmekteki yetersizliği üzerine' harekete geçtiklerini kaydetti.
ülkede perşembe gününden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. isyancı askerlerden biri fransız haber ajansı afp’ye yaptığı açıklamada, dışişleri bakanı soumeylou boubeye maiga’nın da aralarında bulunduğu bazı yetkililerin esir alındığını söyledi.
tuaregler gerginlik nedeni
mali'de ordu ile devrik yönetim arasındaki gerginliğin kaynağı, ülkenin kuzeyinde onlarca kişinin ölümüne neden olan ve 200 binden fazla kişiyi göçe zorlayan isyancı tuareg güçleri.
ordudaki bazı askerler, tuareg savaşçılarına karşı yeterli mücadeleyi vermediği ve ülkenin kuzeyinde kontrolü kaybettiği gerekçesiyle, 2002 yılından bu yana görevde olan devlet başkanı toure’ye tepkiliydi.
üst düzey komutanlar haftalardır toure iktidarından, tuareg savaşçılarına karşı kullanmak için daha donanımlı silah talebinde bulunmuştu.
mali’de, son dönemde el kaide’ye bağlı silahlı grupların da güçlenmeye başladığı biliniyor.
kuzey mali'de güçlendiler
uzun süre devrik libya lideri muammer kaddafi'nin emrinde görev yapan ve eski liderin devrilmesinin ardından ülkeye dönen tuareg askerlerinden bazıları mali'de barış sürecine dahil olmuş, bazıları ise dağlara çekilmişti. tuaregler son aylardaki çatışmalar sırasında kuzeydeki nüfuzlarını artırmıştı.
göçebe topluluk tuareglerin nüfusu, yapılan tahminlere göre yaklaşık 1,5 milyon. tuaregler nijer, mali, cezayir, libya ve burkina faso gibi ülkelerde bulunuyorlar.
kuzey tuaregler çoğunlukla çölde, güney tuaregler ise daha çok step ve savanlarda yaşıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar