Afrika

Mali'de cunta başbakanı tutukladı

Askeri yönetim kendisinin atadığı Diarra'yı Paris'e kaçmaya çalışmakla suçladı, devrik başbakan istifasını televizyondan duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

Evi basıldı

'Paris'e kaçıyordu'

Somut gerekçe yok

Sanago lideriğinde bir grup asker geçtiğimiz mart ayında ülke yönetimine el koymuştu. [AFP]

afrika ülkelerinden mali'de başbakan cheick modibo diarra, cunta tarafından tutuklanmasının ardından istifa etti. 

mart ayındaki darbeyle yönetime el koyan cuntaya bağlı bir birlik pazartesi gecesi diarra'nın evini basarak başbakanı tutukladı. diarra, bundan bir kaç saat sonra devlet televizyonuna çıkarak yaptığı açıklamada, "ülkemiz kriz döneminden geçiyor. halkımız, ulusumuzun geleceği hakkında endişeli ve barış umuyor. bu sebeple hükümetimle birlikte istifa ediyorum. tüm mali halkından özür dilerim" dedi.
cuntanın lideri amadou haya sanogo'nun emriyle kati'deki askeri kışlalara götürülen diarra'nın, tutuklanmadan önce paris'e gitmek üzere hazırlandığı belirtildi.

cunta sözcüsü bacary mariko, diarra'nın kaçmaya çalıştığını ve bu durumun mali'yi çıkmaza sokacağı için tutuklama kararı verildiğini belirtti. diarra ile sanogo arasındaki gerginliğin son aylarda iyice tırmandığını, bu yüzden ordunun kontrolü ele aldığını aktaran sözcü mariko, devrik başbakana ülkenin iyiliği için istifa baskısı yaptıklarını da bildirdi.
 
diarra'nın kaçacağı söylentisi nedeniyle cuntaya bağlı bir grubun başkent bamako'daki havaalanını bastığı öne sürüldü. 
 
bm'den müdahale istiyordu
 
siyasi gerginliğin tırmandığı mali'de geçen hafta diarra, bm güvenlik konseyi'nin ülkenin kuzeyinden radikal silahlı gruplara karşı operasyon kararı alması talebiyle gösteri organize etmişti.
 
diarra, siyasi geçiş sürecinde cunta yönetimi tarafından sivil başbakan olarak atanmıştı. eski nasa astrofizikçisi diarra, cunta lideri sanogo'yla sık sık görüştüğü gerekçesiyle bazı çevrelerden tepki alıyordu.

bm'nin gündeminde
 
öte yandan, fransa pazartesi günü bm güvenlik konseyi'ne, 'mali ordusunun eğitimini, uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını ve siyasi uzlaşmayı' öngören bir tasarı sundu. 
 
bu yıl ocak ayında ülkenin kuzeyinin silahlı gruplar tarafından ele geçirilmesinin ardından, mali'ye komşu ülkeler ile fransa liderliğindeki bazı batı ülkelerinin bölgeye askeri müdahale hazırlıkları gündemdeki yerini koruyor.
 
sanago liderliğindeki bir grup asker, kuzeydeki ayrılıkçı tuareglerle iyi mücadele edemediği gerekçesiyle mart ayında devlet başkanı amadou toumani toure'yi devirmişti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;