2014 Yerel seçim

Mansur Yavaş: Oyumuzu çaldırmayacağız

Ankara'da seçime hile karıştırıldığını iddia eden CHP adayı Yavaş, geçici tutanakların kesinleştirilmemesi için YSK'ya başvurdu. Arayışlarını Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya kadar götüreceklerini söyledi.

Konular: Türkiye, CHP
[Al Jazeera]
seçim sonuçlarına itiraz için süre bugün 15.00'te doldu. chp yüksek seçim kurulu'na (ysk) başvurarak itiraz süresinin uzatılmasını istedi. başvuru dilekçesini ysk'ya veren mansur yavaş parti genel merkezine gelişinde soruları yanıtladı:
"tutanakların kesinleştirilmemesi ile ilgili başvuru yaptık. çünkü 'salı günü saat 17.00'ye kadar kesinleşmez' diyor yasa. onunla ilgili başvuruyu yaptık. eğer kesinleşmeme yönünde karar verirlerse zaman kazanmış olacağız" dedi. yavaş 12 bin 400 tutanağın tek tek incelendiğini söyledi. ysk başvuruyu görüşmek üzere toplandı. 
daha sonra basın toplantısı düzenleyen mansur yavaş, "oyumuzu çaldırmayacağız. bir oyumuzun bile boşa gitmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
ysk önünde toplananların partili olmadığını, bunu organize bir hareket olmadığını anlatan yavaş, ankaralıların haklarını aradığını, kendilerinin de bunun takipçisi olduğunu dile getirdi.
henüz ysk'ya sonuçlarla ilgili bir itirazda bulunma noktasında olmadıklarını anlatan yavaş süreci şöyle açıkladı:
"önce ilçe seçim kurullarına yaptığımız itirazlar sonuçlanacak. bunlar il seçim kurulu'nun önüne gelecek, ondan sonra gerekirse ysk'ya başvuracağız."
yavaş bugün (salı) ya da yarın bir sonuç alacaklarını umduğunu söyledi. 
chp genel başkan yardımcısı gökhan günaydın da, 150 'den fazla sandığa ilişkin itiraz dilekçelerinin hazır olduğunu belirterek, "o sandıklarda bizim aleyhimize sonuç görünüyor. o sandıklarda 30 bin civarında bizim lehimize oy var" dedi. ankara'da son sonuçlara göre melih gökçek 27 bin oy öndeydi. 
itiraz süreci nasıl işliyor?

siyasi partiler, adaylar ve seçmenler şaibeli olduğunu iddia ettikleri seçim sonuçları için, sırasıyla, ilçe seçim kurullarına, il seçim kurullarına ve yüksek seçim kurulu'na (ysk) kademeli olarak başvurabiliyor.

ilçe seçim kurulları itiraz ve şikâyetleri iki gün içinde karara bağlayacak. ilçe seçim kurullarının kararlarına da itiraz etmek mümkün. bu tip itirazlar da il seçim kurullarına yapılıyor. il seçim kurulları da iki gün içinde karar vermek zorunda.

kesin karar ysk'dan çıkacak

il seçim kurullarının kararlarına ilişkin taraflar en geç üç gün içinde ysk'ya itiraz edebilecek. ilçe ve il seçim kurullarınının karar vermesi için süre sınırlaması olmasına rağmen, aynı durum ysk için geçerli değil. ysk'nın karar vermesi için bir süre sınırlaması yok. ysk'nın aldığı karar kesin nitelik taşıyor ve bu karara itiraz edilemiyor. kurulun kararı resmi gazete'de yayınlanmasıyla yürürlüğe giriyor. il ve ilçelerde kesinleşen sonuçların ardından seçilenlerin mazbataları verilecek.

'tutanaklarda hata varsa düzeltilir'

ysk başkanı sadi güven, ıslak imzalı tutanaklarda hatalar olduğu iddiasına cevap verdi:

sadi güven
YSK Başkanı Sadi Güven, "hata varsa düzeltilir"
[[A.A]]

ilçe seçim kurullarına güvensinler, seçimlerde siyasi partiler yarışıyor, sandık kurullarında siyasi partilerin üyeleri var, 7 sandık görevlisi oluyor. ilçe seçim kurullarında da 7 kişi oluyor, 4 partinin de temsilcisi var. yüzde 90'ın üzerinde seçim sonuçlarını siyasi partilerle paylaştık. islak imzalı tutanaklarda hata varsa, bunlar da düzeltilir, kimsenin endişesi olmasın." 

güven, sürecin sükunetle yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi:

"bu süreç yaşanacak. ilçe seçim kuruluna herhangi bir sorun intikal eder mi, etmez mi, onu bilemiyorum. ilçe seçim kurulları karar verecek, itirazlar üzerine il seçim kurulları karar verecekler. bekleyeceğiz. bu bir yasal süreç. vatandaşlarımızın, siyasi partilerimizin sakin olmalarını istiyorum. 30 sene hakimlik yaptım. yasal hakkı olmadığı sürece hiç kimsenin bağırıp çağırarak hak elde ettiğini görmedim. herkes sükunet içinde varsa hakkını ileri sürsün, sürebilmelidir. ancak bunu yasal çerçeve içinde yapmalılar. ilçe seçim kurullarına güvensinler."

ysk protestosu

güven'in sabah yaptığı bu açıklama, 31 mart pazartesi akşamı ysk önünde toplananlara mesaj niteliğindeydi. ankara büyükşehir belediye başkanı ve ak parti adayı melih gökçek aleyhine slogan atan grubun iddiasına göre sandık başlarında düzenlenen seçim tutanaklarıyla, ysk'nın açıkladığı sonuçlar birbirini tutmuyor.

Ankara'daki seçim sonuçları YSK önünde protestolara neden olmuştu.
[[AA]]

yavaş'tan itidal çağrısı

chp'nin ankara büyükşehir belediyesi başkan adayı mansur yavaş, twitter'dan yaptığı açıklamayla tansiyonu düşürmeye çalıştı. yaşanabilecek olaylara karşı itidal çağrısında bulunan yavaş, 1 nisan salı günü seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini belirterek, "ysk önünde biriken gençlerimizi sakin ve itidalli olmaya çağırıyorum. her türlü provokasyona karşı lütfen dikkatli olalım. bir kişinin burnunun bile kanamasını hiçbir makama değişmem" dedi.

gökçek de itiraz edecek

ankara'da chp'li mansur yavaş gibi ak partili melih gökçek de sonuçlara itiraz edecek. gökçek'e göre fark daha fazla olmalı.

20 yıldır ankara büyükşehir belediyesi başkanı olan akp'li melih gökçek, kentte 90 binden fazla oyun iptal edildiğini ve bunun üç puan anlamına geldiğini ifade etti.

oy sayımı sırasında yüzde 50 oy alacağını söyleyen gökçek, "bizim tespitimize göre 70 bin oy bize ait olan oy. biz de itiraz ediyoruz. biz de hakkımızı, o iptal edilen sandıklardan geri alacağız, inşallah arayı da açacağız" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;