Sağlık
Masa başı çalışanda obezite riski yüksek
Sürekli oturarak çalışmak obez olma riskinin yanında diyabet, kolesterol, hipertansiyon, bel fıtığı, osteoporoz, kabızlık gibi sorunları da beraberinde getiriyor.
Haberin Öne Çıkanları
Oturarak çalışanların sağlığı risk altında.
Öğle yemeklerini masa başında değil, lokantada yemeli.
Atıştırmalık olarak yağlı gıdalar tüketilmemeli.
kırıkkale üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümü başkanı doç. dr. fatma nişancı kılınç, masa başında çalışanların obez olma riskinin yüksek olduğunu söyledi. dr. kılınç, masa başında çalışanların ara öğünleri çikolata, bisküvi, poğaça, cips gibi yiyeceklerle geçiştirdiklerini, bunların da aşırı enerji yüklediğini belirtti.
doç. dr. kılınç, bu kişilerde obezite riski yanında insülin direnci, diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kas, iskelet sistemi hastalıkları, bel fıtığı, d vitamini eksikliği, osteoporoz, yetersiz beslenme ve kabızlık gibi sorunların da görülebileceğine işaret ederek, “ayrıca kişi hareketsizliğe bağlı olarak kendini yorgun hisseder ve iş verimi düşer” dedi.
bu tip bireylerde obezitenin yanı sıra insülin direnci, diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kas, iskelet sistemi hastalıkları, bel fıtığı, d vitamini eksikliği, osteoporoz, yetersiz beslenme ve kabızlık gibi sorunlar görüldüğünü ifade eden kılınç, ayrıca kapalı ofis ortamında çalışmanın, oksijensiz ve güneşsiz bir gün geçirmenin ve bununla birlikte hareketsizliğin bireyin kendisini yorgun hissetmesine neden olabileceğini ve işteki veriminin azalabileceğini kaydetti.
doç. dr. kılınç, masa başında çalışmak zorunda olanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:
“kahvaltıyı evde yapmak ya da evde hazırlanan bir sandviçi iş yerinde tüketmek, ara öğünlerde de makul miktarlarda taze meyve, kuru meyve, badem, fındık ve ceviz gibi doğal ve uzun süre tok tutan besinler seçmek iş verimini artırıcı olur. ara öğünler özellikle uzun süre aç kalmayı engelleyerek kan şekerinin düzenlenmesini, o esnada vücut için gerekli enerjinin sağlanmasını ve metabolizma hızının artmasını sağlar. böylece gün içerisinde daha dinç, daha zinde bir vücuda kavuşarak, konsantrasyon bozukluğu, uyku, yorgunluk gibi problemlerin de önüne geçilmiş olur. çalışma masasının etrafında atıştırmalık bir şeyler tutmaktan da vazgeçmeli. masa başında çalışanlar öğle yemeklerini telefonla sipariş etmek yerine kalkıp yemekhaneye gitmeli, hareket etmeli. en büyük hata çalışırken yemek yemektir. yemeğe zaman ayırmalı. yağ oranı yüksek pizza, hamburger gibi gıdalar yerine kepekli sandviç, tüon bakılı salata, ızgara köfte, ayran gibi gıdalar tercih edilmeli. sağlık beslenmenin yanı sıra günlük aktiviteleri de ihmal etmemeli. çalışırken de hareket etmeli, fırsat bulup düzenli fiziki aktivite yapmalı.”
kaynak: aa
Yorumlar