Türkiye İsrail krizi

Mavi Marmara raporu sızdı

New York Times'ın yayınladığı BM raporu, İsrail askerlerinin aşırı ve mantıksız güç kullandığı sonucuna vardı, Gazze'ye ablukayı yasal buldu.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Rapor New York Times'ta

İsrail aşırı güç kullandı

Tazminat tavsiyesi

İsrail komandolarının Mavi Marmara baskın anı. Tarih 31 Mayıs 2010. Reuters
birleşmiş milletler'in üç kez ertelediği mavi marmara raporu new york times gazetesine sızdı.
 
henüz resmen yayımlanmayan rapora göre, birleşmiş milletler soruşturma komisyonu 31 mayıs 2010 tarihinde gazze'ye giden mavi marmara gemisine israil askerlerinin yaptığı baskında aşırı güç kullanıldığı sonucuna vardı.
 
9 yolcunun öldüğü baskını ele alan 105 sayfalık rapor, israil komandolarının gemide örgütlü ve şiddetli bir direnişle karşılaştıklarını belirterek askerlerin kendilerini korumak için güç kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.
 
buna karşın israil askerlerinin aşırı ve mantıksız güç kullandığını vurgulayan bm raporu, yolcuların hayatlarını kaybetmesini kabul edilemez buldu ve israil askerlerinin daha sonra da yolculara kötü muamele ettiğini aktardı.
 
rapor, israil'e üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması ve tazminat ödemesini tavsiye ediyor.
 
dikkat çeken bir başka nokta ise raporun, israil'in gazze'yi deniz ablukası altında tutmasını yasalara uygun bulması. 
 
raporda, olayı soruşturan komisyonun, belge talep etme veya tanığın bulunmasını zorunlu kılma yetkisinin olmadığı, sadece türkiye ve israil'in sağladığı bilgiye dayandığı, bu nedenle çıkarımlarının, ne hakikat ne de hukuk açısından kati kabul edilemeyeceğine vurgu yapıldı.
 
türkiye: raporun sızması üzüntü verici
 
mavi marmara raporuna türkiye ilk tepkiyi dışişleri bakanı ahmet davutoğlu aracılığıyla verdi.
 
raporun resmen açıklanmadan basında yayımlanmasının üzüntü verici olduğunu söyleyen davutoğlu, bugün bu konuda kapsamlı bir açıklama yapılacağını dile getirdi.
 
davutoğlu, şu açıklamayı yaptı: "bir kere bir üzüntümü ifade edeyim. bu çok sık rastlanan bir olgu olmaya başladı. resmi konularda yapılan müzakereler, ortaya konan raporlar daha resmen yetkililer tarafından açıklanmadan bazı yayın organlarında yayımlanmaya başlandı. bu bir müddettir olan ve malesef bütün ilgili taraflarda da bir yönlendirme izlenimi doğuran bir tutum. daha genel sekretere sunulmamış bir raporun bazı basın organlarında yer alması ciddiyetten uzak bir durum.
 
bizim tutumumuz raporun şöyle ya da böyle çıkmış olması ile ilgili değil. bizim israil'den beklediğimiz somut adımlar vardı. israil de bu somut adımları bu raporla irtibatlandırmıştı. bugün de bu rapor maalesef sızdırıldı. yani eğer sızmamış olsaydı muhtemelen yarın açıklanacaktı. bu da çok önemli değil. ama biz zaten tutumumuzu daha geçen seneden itibaren netleştirmiştik. bu taraflarca da biliniyordu.
 
dolayısıyla rapor şöyle değil böyle çıkmış olsaydı da veya başka türlü olmuş olsaydı da değişmeyecek. israil özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, abluka da dahil beklediğimiz adımları atmadıkça bizim tutumumuz netti zaten. dolasıyla yarın yapacağımız açıklama raporun içeriğinden daha çok, raporun yayınlanmasına kadar israil'in beklediğimiz adımları atmamış olması ile ilgilidir. ama raporla ilgili tutumuzu da ayrıca yarın açıklayacağım. ama raporun bir de resmen yayınlanması var, o ayrı bir şey tabii."
 
türkiye'nin tutumunun net ve açık olduğunun altını çizen ahmet davutoğlu, "kim ne söylerse söylesin, hangi basın organında ne yazılırsa yazılsın, bu bizi etkilemez. türkiye kendi vatandaşlarının hukukunu koruyacak kudrete sahip bir devlettir" dedi.

israil gazeteleri yazmıştı
 
başkanlığını yeni zelanda'nın eski başbakanı geoffrey palmer'ın yaptığı soruşturma komisyonunun raporu aylar önce tamamlanmış, ancak türkiye ile israil'in raporun yayımlanmasından önce bir uzlaşmaya varmaya yönelik müzakere içinde olmaları nedeniyle yayımlanması 3 kez ertelenmişti.
 
israil gazeteleri raporun genel hatlarıyla new york times'ın yayınlandığı sonuçlara varacağını aylar önce öngörmüştü.
 
gazze'ye uygulanan ablukayı kırıp yardım malzemesi ulaştırmak isteyen altı gemilik konvoy 15 ay önce karadan 72 deniz mili uzakta israil askerlerinin baskınına uğramıştı.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;