Soma'da Facia

Meclis tutanaklarındaki Soma

Soma'daki maden ocakları ve iş kazaları TBMM Genel Kurulu'nda 29 Nisan'da tartışıldı. Ancak CHP'nin araştırma önergesi gündeme alınmadı. O gün Meclis tutanaklarına geçen ifadelere göre ise Soma'da geçen yıl 5 bin iş kazası meydana geldi, kazaların yüzde 90'ı maden ocaklarında yaşandı.

Konular: Türkiye

chp manisa milletvekili özgür özel soma’daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarını ve ölümleri meclis gündemine taşıdı. chp iş kazaları ve yaşanan ölümlerin sorumlularının araştırılması talebiyle meclis’te bir komisyon kurulmasını talep ediyordu. 29 nisan’da meclis genel kurulu’nda chp araştırma önergesinin gündeme alınmasını istedi, buna mhp ve hdp grupları da destek verdi. ancak ak parti önergenin gündeme alınması yönünde oy kullanmadı ve muhalefetin oyları da çoğunluğu sağlamaya yetmedi.

denetimler yetersiz’

genel kurul’daki görüşmelerde önerge sahibi chp manisa milletvekili özgür özel maden ocaklarında meydana gelen kazaların dikkate alınmasını istedi ve denetimlerin yetersiz olduğunu belirtti.

chp’li özel “soma’da maden ocaklarında sürekli patlamalar oluyor ve o patlamalarda işçilerimizi kaybediyoruz. verdiğimiz soru önergelerine cevap '10 kere denetledik, 66 tane kusur, şu kadar para cezası verdik. sonuç yeni patlama, yeni ölümler” dedi.

'hastanede yanık ünitesi yok'

mhp manisa milletvekili erkan akçay 105 bin nüfuslu soma’da yaklaşık 16 bin işçinin maden ocaklarında çalıştığını ve geçen yıl 5 bin iş kazası meydana geldiğini söyledi. maden ocaklarındaki kazaların yanıklara neden olduğunu belirten akçay soma devlet hastanesi’nde yanık ünitesi olmamasını eleştirdi, bunun acil ihtiyaç olduğunu vurguladı. akçay konuşması sırasında dikkat çekici rakamlar ortaya koydu.

“maden çalışanlarının 14 bini özel sektörde, 2 bini kamu madenlerinde çalışmaktadır. maden çalışanlarının 12 bini de yeraltında çalışmaktadır. 105 bin kişinin yaşadığı soma’da 2013 yılında sadece soma devlet hastanesi’nde 650 bin poliklinik, 150 bin acil yardım hizmeti verilmiştir. yine 2013 yılında soma’da 5 bin iş kazası meydana gelmiştir. bu kazaların yüzde 90’ı maden ocaklarında yaşanan kazalardır. soma devlet hastanesi’nde yanık ünitesi olmadığı için özellikle maden kazalarındaki yanık yaralıları başka illere sevk edilmek için saatlerce bekletilmekte, bu da ölümlerin artışına neden olmaktadır. bugüne kadar soma’daki türkiye kömür işletmelerine bağlı ege linyit işletmesi'ndeki kazalarda 79 madenci hayatını kaybetmiştir.”  

akçay'ın eleştirilerine ak parti manisa milletvekili muzaffer yurttaş yanıt verdi. yurttaş, soma'da 300 yataklı tam donanımlı bir hastanenin yüzde 75'inin tamamlandığını söyledi. yurttaş hastanenin bu yıl içinde somalıların hizmetine açılacağını belirtti. 

‘işin doğası gereği istenmeyen kazalar olmaktadır’

ak parti manisa milletvekili muzaffer yurttaş’ın verdiği bilgiye göre soma’da faaliyet gösteren eli müessesesi, imbat madencilik ve soma kömür işletmeleri’nde yaklaşık 14 bin 200 kişi çalışıyor: 

"eli müesseselerinde 1456 kişi çalışmaktadır. kaza sıklık oranı 1 milyon iş saatinde meydana gelen kaza sayısı olarak 5.6’dır. imbat madencilik’te yılda 5.5 milyon ton kömür üretimi gerçekleşmektedir. 5250 personel çalışmakta. soma kömür işletmelerinde 5600 personel çalışmakta; 102 mühendis, 200 tekniker, 14 iş güvenliği uzmanı olmak üzere."

ak parti manisa milletvekili yurttaş, genel kurul’da soma’daki maden ocaklarının türkiye’deki pek çok maden ocağına göre daha iyi konumda olduğunu söyledi.

“yeraltı kömür madenciliği dünyanın en ağır ve en tehlikeli işleri arasında sayılmaktadır. soma’daki maden işletmelerinin, madencilik sektörü açısından dünyadaki ve türkiye’deki pek çok madene göre daha iyi konumda olduğu bu rakamlardan ortaya çıkmaktadır.”

işsiz kalan madenciler soma kömürleri’ne geçmiş  

genel kurul’daki görüşmeler sırasında mhp ve chp milletvekilleri maden ocaklarında yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu da söyledi. denetimler sonucu 800 işçinin çalıştığı darkale maden ocağının kapatıldığını ancak buradaki (uyar madencilik) işçilerin  kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmediğini belirtti.

ak parti milletvekili muzaffer yurttaş ise denetim sonucu darkale maden ocağının 8 ay önce kapatıldığını belirtti ve kapatılan işçilerin bir kısmının imbat madencilik, bir kısmının da kazanın meydana geldiği soma kömürleri’ne geçtiğini söyledi.

'mitinglere işçi taşındı'

chp manisa milletvekili özgür özel ve mhp milletvekili erkan akçay meclis genel kurulu'ndaki görüşmede, maden işçilerinin yemek fişlerinin alınarak ak parti mitingine katıldıktan sonra iade edildiğini söyledi. 

"işçilerin emeklerini, alınterini bir siyasi partinin geleceğine oradaki miting meydanını doldurmasına tahvil etmeye çalışanlar bu yaptıklarının hesabını eninde sonunda verecekler."

kaynak: 29 nisan 2014-tbmm genel kurul görüşme tutanakları 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;