Meksika
Meksika'da korucular çetelere karşı
Hükümet, Michoacan eylaletinde faaliyet gösteren Tapınak Şövalyeleri isimli uyuşturucu karteline karşı silahlı köy korucuları topluyor. Siviller arasından seçilen korucular resmi statüye sahip olacak.

michoacan'ın güvenliğinden sorumlu hükümet temsilcisi alfredo castillo, önümüzdeki günlerde 400 ile 600 arasında korucu daha alınacağını belirtti. castillo, bu kişilerin seçilmesinde, sahip oldukları silahların da göz önünde bulundurulacağını söyledi.
ülkede ilk kez 1960'larda uygulanan koruculuk sistemi, uyuşturucu çeteleriyle mücadelede 2013'te yeniden canlandırılmıştı.
hükümet koruculuğun kurumsal hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. koruculuğun şartları için, çetelerin en yoğun olduğu michoacan eyaletindeki sekiz köyle uzlaşma sağlandığı duyuruldu. gayri resmi statüde koruculara sahip olan diğer köylerle de görüşmelerin sürdüğü açıklandı.
ülkede 10 bin civarında silahlı korucu olduğu tahmin ediliyor.
cinayet ve adam kaçırma gibi suçların çok yaygın olduğu meksika'da, uyuşturucu çetelerinin yarattığı şiddet nedeniyle son sekiz yılda en az 77 bin kişi hayatını kaybetti.
çetelerinin hedefinde yalnızca rekabet halinde oldukları diğer kartellerin üyeleri değil, güvenlik güçleri ve suçla mücadele eden siyasiler de yer alıyor.
eski devlet başkanı felipe calderon, kartellere karşı savaş açtığı 2006 yılından bu yana çok sayıda çete lideri, güvenlik güçlerinin operasyonlarında öldürülse de, uyuşturucu ticaretinden kaynaklanan şiddet sona ermedi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar