Sağlık
Meme kanseri gençlerde artıyor
Türkiye’de her yıl yaklaşık 30 bin kişiye meme kanseri tanısı konuluyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre tanı konulan her beş hastadan biri 40 yaşın altında.
Haberin Öne Çıkanları
Hormonlu gıdaların tüketimi, hareketsizlik, şişmanlık meme kanseri riskini artırıyor.

türkiye'de genç kadınlarda meme kanseri artıyor. 50 yaş üstü kadınların hastalığı olarak görülen meme kanseri, artık 20 yaşındaki kadınlarda bile ortaya çıkabiliyor.
sağlık bakanlığı'na göre meme kanseri hastalarının yüzde 20’si 40 yaşın altında. tam olarak nedeni bilinmese de hormonlu gıdalarla sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve fazla kiloların gençlerde meme kanseri oranını arttırdığı tahmin ediliyor.
gençler iki yılda bir kontrole gitmeli
genel cerrahi uzmanı opr. dr. hamdi koçer'e göre gençlerde hastalığın daha az akla gelmesi nedeniyle teşhis ve tedavi gecikebiliyor. koçer, "bu nedenle 20 yaşını geçen her kadının adetin bittiği dönem itibariyle kendisini muayene etmesi ve 40 yaşına kadar iki yılda bir uzman bir doktora muayene olması oldukça önemli. ayrıca kadınlar, 40 yaşından itibaren her yıl kontrol amaçlı mamografi çektirmeyi ihmal etmemeli” diyor.
hormon ilaçları ve yağlı gıdalara dikkat
yağlı yiyeceklerle beslenme alışkanlığı ve kullanılan kötü yağların da genç yaşlarda meme kanserini artırdığına dikkat çeken opr. dr. hamdi koçer, doğum alanında kullanılan östrojen içeren ilaçlar konusunda da kadınları uyardı:
"doğum kontrolü, tüp bebek, kısırlık ve adet düzenleyici olarak kullanılan östrojen içeren ilaçlarının az da olsa tetikleyici etkisi var. ayrıca görüntüleme yöntemlerinin gelişmesine bağlı olarak da kanser erken teşhis ediliyor. bu nedenle erken yaşlardan başlayarak kadınlar meme muayenelerini düzenli yapmalı."
kaynak: al jazeera
Yorumlar