Ekonomi
Merkez’e ‘tefeci faizi’ eleştirisi
Merkez Bankası’nın bugün faiz kararını açıklaması beklenirken, Ekonomi Bakanı Zeybekçi, şu anda uygulanan faiz oranlarının tefeci faizi olduğunu, bu oranlar nedeniyle piyasanın durduğunu söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Gösterge faiz yüzde 8,75
1 puan faiz 5 milyar dolar
Merkez piyasanın önüne geçmeli

hükümet üyeleri ve merkez bankası’nın faiz indirme tartışmaları sona ermiyor. merkez bankası’nın para politikası kurulu bugün toplanıyor ve faiz kararını açıklayacak. ekonomistler faiz indiriminin 0,50 puan olmasını bekliyor. hükümet ise faizlerin daha fazla indirilmesi gerektiğini söylüyor.
31 ocak’ta gösterge faizi yüzde 10’a yükselten merkez bankası mayıs ve haziran aylarında yaptığı ‘ölçülü’ indirimlerle gösterge faizi yüzde 8,75’e indirdi.
yeni şafak gazetesi’ne bir röportaj veren ekonomi bakanı nihat zeybekçi merkez bankası’nı sert eleştirdi.
işsizlik ve cari açığın azaldığı, büyüme, ihracat ve doğrudan yabancı sermaye girişinin arttığı bir ortamda merkez bankası'nın yüksek faizde bu kadar direnmemesi gerektiğini belirten ekonomi bakanı zeybekçi: “1 puanlık faiz artışı türkiye'ye 5 milyar tl'lik ek yük getiriyor. merkez bankası'nın şapkasını önünü koyup düşünmesi gerekir. bu tefeci faizidir. bu faizle bu memlekette üretim olmaz. yatırım da olmaz, istihdam da olmaz. şu anda piyasa durdu. faizlerin düşürülmesini bekliyor” dedi.
merkez piyasanın önüne geçsin
bakan zeybekçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“bizim eleştirilerimizi karşı çıkanlar enflasyonun yüksek olmasını gerekçe gösteriyorlar. tüik'in açıkladığı 12 aylık ortalamalara ait enflasyon hangi döneme ait. geçmiş döneme. peki güdülen faiz politikaları hangi döneme ilişkin? siz bankaya gittiğinizde size uygulanan yıllık faiz hangi döneme ait. tabi ki gelecek döneme ait. faiz oranları olsa olsa ancak beklenti enflasyonuyla karşılaştırılabilir. önümüzdeki bir yıla ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 6,5 civarında. bu durumda ortaya çıkan faiz yüksek mi değil mi? bu tefeci faizidir. bu faizle bu memlekette üretim olmaz. yatırım da olmaz, istihdam da olmaz. şu anda piyasa durdu. faizlerin düşürülmesini bekliyor. piyasa önden gidiyor. merkez bankası şu anda piyasanın arkasına düştü. ben merkez bankası'nın piyasanın önüne düşmesini istiyorum. ben merkez bankasının bağımsızlığına güveniyorum ama ben ekonomi bakanı olarak görüşlerimi söylüyorum.”
1 puan faiz 5 milyar dolar
merkez bankası ile yaşanan bu anlaşmazlığın nasıl aşılacağı sorusuna ise nihat zeybekçi şöyle cevap verdi:
“merkez bankası resmin tamamını görmeli ve gereğini yapmalı. ondan sonra piyasa kendini belirler. merkez bankası'nın 0,50 veya 0,75 baz puanlarla düşüş yapması çare değil. diyaloğumuzun olduğu bir kurum ama faiz zamanlamasıyla ilgili sıkıntılarımız var. şu anda 1 puanlık faiz artışı 5 milyar tl bir yük getiriyor türkiye'ye. merkez bankası'nın şapkasını önünü koyup düşünmesi lazım.”
gösterge faiz yüzde 8,75
merkez bankası 31 ocak tarihinde dolar kurunun 2.39 tl’ye çıkması üzerine olağanüstü toplantı kararı alarak gösterge faizi yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarmıştı.
hükümetin sert eleştirilerinin ardından merkez bankası başkanı erdem başçı nisan ve mayıs aylarında yaptığı açıklamalarda, bankanın ölçülü faiz indirimi yapacağını açıklamıştı.
22 mayısta merkez bankası yüzde 10 olan gösterge faizi yarım puan indirerek 9,5’e düşürmüştü.
24 haziran ise başbakan erdoğan’ın sert faiz indirimi beklentisine rağmen, merkez bankası politika faizini 0,75 puan indirerek, yüzde 8,75’e çekmişti.
kaynak: al jazeera ve yeni şafak
Yorumlar