Çalışma hayatı

Metal işçilerinin grevine erteleme kararı

Birleşik Metal-İş Sendikası'na bağlı 15 bin metal işçisinin grevi, Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün ertelendi. Gerekçe; milli güvenliği riske atması.

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye 15 bin işçi 10 kentte, 22 fabrikada grev başlatmıştı. [Fotoğraf: Kemal Soğukdere / Al Jazeera Türk]

resmi gazete'nin mükerrer sayısında yer alan karara göre, birleşik metal-iş sendikası'na bağlı işçilerin grevi, "milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden" 60 gün süreyle ertelendi. karar bakanlar kurulu tarafından 29 ocak'ta alındı.

al jazeera'ye konuşan birleşik metal-iş sendikası genel başkanı adnan serdaroğlu, grevin ertelendiğini ancak işverenin fabrikada bu ertelemenin ardından verimli bir çalışma beklememesi gerektiğini söyledi. 

adnan serdaroğlu, "grevin hükümet tarafından milli güvenliği bozucu nitelik taşıdığı gerekçesiyle ertelenmesi sermayeye yardımcı olunması anlamına gelir. fakat bu durum fabrikalarda huzurun bozulmasına neden olacaktır, biz bunu engelleyemeyiz" dedi.

sendikanın yasak kararı karşısında devam edilmesi halinde "yasadışı grev" pozisyonuna düşüleceğini, bu nedenle birleşik metal-iş sendikası'nın buna fırsat vermeden işçileri fabrikaya sokacağını, yasadışı greve neden olacak bir tavırdan uzak duracaklarını ifade eden serdaroğlu, "biz fabrikalara gireceğiz ama bunun faturası ağır olur, verim alamayacakları gibi iş barışı da bozulur" diye konuştu.

disk’e bağlı birleşik metal-iş sendikası'na bağlı 15 bin metal işçisi, 10 kentteki 22 fabrikada perşembe günü greve başlamıştı. işçiler düşük ücret artışları ve toplu sözleşme haklarının kısıtlanmasından şikâyetçiydi.ak parti hükümetleri daha önce de "milli güvenlik" ve "genel sağlık" gerekçeleriyle çeşitli grevleri ertelemişti.  

ak parti dönemindeki ertelemeler
- akp, ilk olarak 1 temmuz 2003 tarihinde türk-iş'e bağlı petrol-iş sendikası'nın örgütlü olduğu petlas lastik sanayi ve ticaret a.ş.'de "milli güvenlik" gerekçesiyle grev erteleme kararı aldı.
- türk-iş'e bağlı kristal-iş sendikası'nın akp döneminde karşılaştığı ilk erteleme 8 aralık 2003 tarihinde gerçekleşti. 9 aralık 2003'te başlayacak olan grev, bakanlar kurulu tarafından "milli güvenliği tehlikeye attığı" gerekçesiyle başlamadan ertelendi. sendikanın açtığı dava sonucu danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı. 
bu kararın ardından sendika, 30 ocak 2004 tarihinde şişecam'a ait fabrikalarda yeniden greve başladı. ancak 14 şubat 2004 tarihinde resmi gazete'de yayımlanan bakanlar kurulu kararı ile grev ikinci kez ertelendi. verilen kararda bu kez, "milli güvenlik" gerekçesinin yanına "genel sağlık" ibaresi de eklendi. 
- disk'e bağlı lastik-iş sendikası'nın goodyear, türk pirelli ve brisa lastik farbikalarında çalışan 5 bin işçi adına aldığı grev kararı, bakanlar kurulu tarafından "milli güvenliği bozucu" nitelikte görülerek 21 mart 2004 tarihinde ertelendi. sendika, grev ertelemesine ilişkin kararın iptali istemiyle danıştay'a dava açtı. danıştay, yürütmeyi durdurdu, kararın ardından anlaşma sağlandı.
- bir diğer erteleme kararı da 1 eylül 2005 tarihinde yayımlandı. türk-iş'e bağlı türkiye maden-iş sendikası'nın örgütlü olduğu erdemir madencilik a.ş.'de, 400 işçi adına sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca sendika grev kararı aldı. ancak bakanlar kurulu, "milli güvenliği bozucu" olduğu gerekçesiyle grevi 60 gün süreyle erteledi.
- şişecam'a ait 10 fabrikada çalışan 5 bin 800 işçinin çıktığı grev, 8. gününde "genel sağlık ve milli güvenlik" gerekçesiyle bakanlar kurulu kararıyla 60 gün ertelendi.
 

kaynak: al jazeera, resmi gazete

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;