Türkiye Süper Ligi

MHK'nin hedefi Avrupa finali

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, "İnanıyorum ki bu sene bir kupanın finalinde bir Türk hakemini görmüş olacağız" dedi.

Konular: Spor, Futbol
Yusuf Namoğlu, Zekeriya Alp'in yerine göreve geldi. [Fotoğraf: AA]

mhk başkanı namoğlu, türk hakemliğinin 2015 yılı hedefinin uefa kupası ya da şampiyonlar liginde bir türk'ün final yönetmesi, 2016 senesinde avrupa ulusal finallerinde yine bir türk hakeminin finali yönetebilmesi ve 2018'deki hedefin dünya kupası'nda bir türk hakeminin finali yönetmesi olduğunu açıkladı. namoğlu, bunların türk hakemliğini ve türk futbolunu dünyada yücelteceğine inandığını söyledi.

takımların maç maç hedefe gittiği gibi hakem arkadaşlarının da kupa kupa şeklinde hedefe gitmeye çalışacaklarını dile getiren namoğlu, "inanıyorum ki bu sene bir kupanın finalinde bir türk hakemini görmüş olacağız" dedi.

namoğlu, diğer bir hedeflerinin şu anda elit kategoride 1 olan hakem sayısını 2'ye çıkarmak olduğunun altını çizerek, türk hakemliğini dünyada daha faal ve talep edilen bir hakemlik haline getirmek istediklerini söyledi.

başkan, mhk kış semineri'nde, kurul üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, hakemlerin elit kategorisinde dünya çapında 15 ülkeden 22 hakem bulunduğunu, bunlardan birinin de cüneyt çakır olduğunu söyledi.

birinci kategoride de 68 hakem bulunduğunu, bunlardan ikisinin ise hüseyin göçek ve halis özkahya olduğunu dile getiren namoğlu, "türk hakemliği uluslararası düzeyde başarılıdır diye düşünüyorum" dedi.

namoğlu, hakem hatalarının sadece türkiye'de olmadığını, bütün dünyada hakemlerin hata yaptığını vurgulayarak,  dünya kupasında ve şampiyonlar liginde yapılan hakem hatalarından örnekler verdi.

dünyada en iyi hakemlerin dahi bariz hatalar yaptığını ifade eden namoğlu, şöyle konuştu:

"ancak bu türk hakemlerinin hata yapacağı anlamına gelmez, gelmemeli ancak şunu bilmemiz gerekiyor. hakem insandır. muhakkak hata yapmaktadır. türkiye'de de hatalar olmaktadır. görevimiz bu hataları minimuma indirmek. işte bu seminerlerimizin amacı da hakem arkadaşlarımızın yaptığı hataları minimuma indirmek ve sahaya çıkan takımların oynadıkları müsabakada kuralların adaletli şekilde uygulanmasını sağlamak. bu anlamda uefa'dan ve diğer ülkelerden gelen eğitimcilerimiz katkıda bulunmaktadır. bu dört gün zarfında da hakem arkadaşlarımızla yapılan hataları tekrar gözden geçirip, bunların ikinci yarıda olmaması için uğraş vereceğiz. ikinci yarının daha az hatalı olması için bu eğitimlerimizi devam ettireceğiz."

elle oynamalarda hata

ligin ilk yarısında hakemlerde en fazla elle oynamalarda hatalar gördüklerini ifade eden namoğlu, bununla ilgili standardı yakalamak için bugün çalışmalara başladıklarını söyledi.

namoğlu, bu konuda hakemlerle detaylı bir şekilde tartışarak, standart yakalamaya çalıştıklarını belirterek, "türkiye'de son yıllarda sporcu sağlığını tehlikeye sokan ayağa basma hareketlerinin fazlalaştığı görülüyor. bu konuyu hakem arkadaşlarımıza görüntülü olarak anlatmaktayız. inanıyorum ki ligin ikinci yarısında hakem arkadaşlar kontrolü daha iyi şekilde yapacaklar" diye konuştu.

çakır: tek amatör bendim

cüneyt çakır da trt spor'a yaptığı açıklamada 2018 dünya kupası'nda final yönetmek istediğini söyledi. 7 yıl daha hakemlik yapmayı planladığını ifade eden tecrübeli hakem türkiye'de profesyonel hakemliğin bir an önce hayata geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

çakır,"elit hakemler katagorisinde dünya kupası'ndaki tek amatör hakem bendim. amatör olarak görev yapan ancak profesyonelce yaşayan hakemleriz" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;