Yeni Anayasa

MHP de ‘61. maddeden devam’ dedi

Geçen hafta CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni anayasa, TBMM iç tüzüğü ve reformları ele almak üzere bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. CHP'nin ardından MHP de Başbakan Davutoğlu'na yeni anayasa için daha önce uzlaşılan 60 maddenin üzerinden devam edilmesi gerektiğini söyledi. MHP, "Başkanlık sistemini kabul etmeyiz" dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli ve Başbakan Ahmet Davutoğlu. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

geçen hafta cumhuriyet halk partisi lideri kemal kılıçdaroğlu ile görüşen başbakan ahmet davutoğlu bugün de milliyetçi hareket partisi genel başkanı devlet bahçeli ile bir araya geldi. görüşme saat 14 civarlarında başladı. 1 saat 40 dakika süren görüşmenin gündeminde yeni anayasa, tbmm iç tüzüğü ve önümüzdeki dönemde yapılması planlanan reformlar vardı.

görüşmeye mhp’den genel başkan devlet bahçeli’nin yanısıra genel başkan yardımcıları oktay öztürk ve semih yalçın’ın yanı sıra grup başkanvekili oktay vural ve mhp genel sekreteri ismet büyükataman katıldı. ak parti’den görüşmede yer alan isimler ise chp ile yapılan görüşmeye katılan mehmet ali şahin, ömer çelik, naci bostancı ve lütfü elvan.

mhp genel başkan yardımcısı oktay öztürk, görüşme sonrası açıklama yaptı:

“şimdi bizim teklifimiz sanki süreç devam ediyormuşçasına, anayasa’da değişiklik süreci başlatılmalı. 60 maddede anlaşılmıştı, 61. madde üzerinden konuşulmalı. sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasa gerekiyor. anayasa değişikliği dikkate alınınca, iç tüzükteki değişiklikler de gündeme geldi. o çalışmaların da kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini söyledik.

sayın başbakan, başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi. biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu, ancak başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi söyledik.

komisyon kurulması ve parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit şekilde temsil edilmesi kararlaştırıldı. önü açık olmamasını istediler. akıllarındaki ‘6 ay içinde biterse iyi olur’. toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, her sivil toplum kuruluşunun katkı verebileceği bir anayasa çalışması gereği üzerinde duruldu.” 

‘komisyonun çalışma süresi olacak’

ak parti sözcüsü ömer çelik de görüşme sonrası şu ifadeleri kullandı:

“anayasa konusunda sayın bahçeli, türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bu yöndeki çalışmalara olumlu baktığını söyledi. komisyonun aynı şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

anayasa uzlaşma komisyonu’nun yeniden kurulması konusunda uzlaşıldı. komisyon aynı şekilde çalışmaya devam edecek. tabii bunun bir süresi olacak.

başbakan başkanlık sistemini gündeme getirdi. bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu söyledi. demokratik değerler üzerinden mekanizmalar tartışılmalı.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;