Küresel ekonomi
Mini zirveden Yunanistan'a ultimatom
Fransa ve Almanya'nın liderleri, AB yardımını referanduma götürme kararı alan Atina'nın beklentileri karşılamaması halinde yardım alamayacağını duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
'Hızlı karar alın'
Borsalarda düşüş
Güvenoyu riski

almanya başbakanı angela merkel ve fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, yunanistan’ın, euro bölgesi'nde kalıp kalmayacağına karar verene kadar avrupa birliği'nden (ab) yardım alamayacağını açıkladı. fransa’nın cannes kentindeki g20 zirvesi öncesinde yunanistan başbakanı yorgo papandreu ile yaptıkları görüşmenin ardından açıklama yapan liderler, şu anda euroyu kurtarmanın kendileri için yunanistan’a yardım etmekten daha önemli olduğunu ifade etti.
sarkozy, atina’nın kendileriyle yola devam etme konusunda kesin bir karar vermesi gerektiğini söyledi. merkel ise, yunanistan’ın kurtarma paketini referanduma götürme kararını eleştirerek, halk oylamasından çıkacak sonucun, atina’nın euro bölgesi'ndeki kaderini belirleyeceğini açıkladı. liderler papandreu’ya ayrıca referandum konusunda haftalarca bekleyemeyeceklerini ve verilecek yardımın ancak halk oylamasından sonra serbest kalacağını iletti.
borsalarda düşüş
yunanistan’ın ab’nin açıkladığı yardım planını referanduma götürme kararı avrupa ve amerika birleşik devletleri (abd) piyasalarında büyük düşüşe neden olmuştu. avrupa endeksleri son bir aydaki en hızlı günlük düşüşünü yaşarken, asya piyasaları da benzer tepki göstermişti.
ıbıdıdı bıdıdıdı bıdıdıbbıdıbıdıbıdı
papandreu’nun yunan halkını ab’nin kurtarma planı konusunda ikna etmesi gerekiyor. kemer sıkma politikasının, artan vergilerin ve kesilen maaşların öfke yarattığı ülkede halkın referandumda hayır oyu vermesi halinde ülke ekonomisinde büyük bir çöküş yaşanmasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor.
haftasonunda yapılan bir anket, yunan halkının yüzde 60’ının kurtarma planına olumsuz baktığını gösteriyor.
son olarak geçen hafta 17 üyeli euro bölgesi’nin devlet ve hükümet başkanları, bölgede etkili olan borç krizini masaya yatırmak için düzenledikleri zirvede, yunanistan’ın borcunun yaklaşık 100 milyar euro azaltılması konusunda anlaşmıştı. bu karar ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi aşabileceği konusunda umut yaratmıştı.
güvenoyu riski
yunanistan hükümetinin ise süreci yönetebilmek için güvenoyu almaya ihtiyacı var. papandreu’nun cuma günü yapılacak güven oylamasında 151 oy alması gerekiyor, bu da pasok’un parlamentodaki milletvekillerinin sayısına denk. yani yunanistan başbakanı, milletvekillerinin her birinin oyunu alamazsa hükümet düşme riskiyle karşı karşıya.
nüfusu yaklaşık 11 milyon olan yunanistan’ın toplam kamu borcu 340 milyar euro. ab liderlerinin yayılmasından korktuğu borç krizinin çıkış noktası olan yunanistan, euro bölgesi’nin milli gelirine göre en borçlu ülkesi. ab liderleri, atina’nın kamu borcunun makul seviyelere indirilerek sürdürülebilir hale getirilmesini hedefliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar