Mısır'da darbe dönemi

Mısır seçiminde farklı taktikler

Mısır’da mitinglere katılmayan Abdulfettah Sisi’nin kampanya ekibi değişik yöntemler kullanarak halkın ilgisini çekmeye çalışıyor. Hamdin Sabbahi ise halkın arasına katılmayı tercih ediyor.

Konular: Ortadoğu
Abdulfettah Sisi'nin aksine Sabbahi halkın arasına karışmayı tercih ediyor. [Fotoğraf: Reuters]

darbe lideri eski savunma bakanı abdulfettah sisi güvenlik tehdidini gerekçe göstererek seçim kampanyaları sırasında halkın arasına karışmıyor. kampanya sorumluları onun yokluğunda ilgi çekebilmek için kampanyaları adeta bir halk eğlencesine dönüştürüyor.

sisi için düzenlenen mitinglerde katılımcılar hep bir ağızdan kendisine destek için bestelenmiş parçaları söylüyor ve çalan müzik eşliğinde dans ediyor.

düzenlenen programlarda konuşan kampanya sorumluları insanların mısır’ın istikrarını önemsediklerini ve bunun sigortasının da sisi olduğunu vurguluyor. ama konuşmacılar, abdulfettah sisi’nin mısır’ın istikrarını sağlamak için ne yapacağına değinmiyor.

sisi karşıtları ise, 'propaganda döneminde taraftarlarının önüne bile çıkmaya cesaret edemeyen darbe liderinin ülkenin istikrarını nasıl sağlayabileceğini' soruyor.

sabbahi halkın arasına katılmayı tercih ediyor

hamdin sabbahi ise herhangi bir güvenlik endişesi duymadan seçim kampanyasında halkın arasına katılmayı tercih ediyor.

Sisi miting yerine televizyon mülakatlarını tercih ediyor. [Fotoğraf: Getty İmage]
sisi’nin mitinglerine oranla daha az sayıda insanın katıldığı mitinlerinde halk akımı lideri hamdin sabbahi fakir halkın sorunlarına ağırlık veriyor.

sabbahi, kendisinin 25 ocak devrimini temsil ettiğini dile getirerek, amaçlarını gerçekleştirememiş devrimin devamı için çalışacağı mesajını veriyor.

nasırcı görüşleriyle bilinen sabbahi, kalyubiye’deki mitinginde seçimlere şeffaf olmadığını bile bile girdiğini dile getirdi.

adaylar televizyonlardaki söyleşiler yoluyla da seçmenleriyle irtibat kuruyor.

‘mısır halkı iki geçmişten birini seçecek’

mısırlı yazar ve akademisyenler cumhurbaşkanı adaylarının kullandıkları dil ve etkisi konusunda farklı düşünüyor.

sorbon üniversitesi'nde çağdaş arap tarihi dersleri veren adil lutfi, sisi’nin kullandığı üslupla seçim kampanyasını yürüten ekibin kullandığı üslûbun çok farklı olduğunu söyledi.

lutfi, sisi’nin kampanyasını yürütenlerin, dini simge ve din dilini aşırı biçimde kullanıldığını ve kendisini adeta 'allah tarafından mısır'a sunulmuş bir ikram' gibi gösterdiğini sözlerine ekledi.

ona göre sisi, konuşmalarında basit bir dil kullanıyor, ahlâkı öne çıkarıyor ve dini mesajları sadece kendisi ile müslüman kardeşler arasındaki anlayış farkını ortaya koymak için kullanıyor.

lutfi, sabbahi’nin nasırcı düşüncede olduğunu hatırlatarak; mısırlıların iki geçmişten birini seçmek zorunda bırakıldığını ifade etti: ya askeri yönetim geleneği, ya da nasır tecrübesi.

‘sisi’nin söylemi muhafazakar’

DOSYA: MISIR'DA DARBE DÖNEMİ

ortadoğu özgürlükler forumu müdürü mecdi halil ise, sisi’nin seçim sürecindeki konuşmalarında muhafazakâr islami bir dil kullandığı görüşünde. halil’e göre sisi, mısırlılara müslüman kardeşler'den daha az dindar olmadığını göstermeye çalışıyor.

‘tiyatro’

arab cedid gazetesinin genel yayın yönetmeni vail kandil, dinin arap ve islam toplularının yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlatarak, mısır’da bugün kutsal bir kişilik oluşturmak için bir tiyatro oynandığını vurguladı.

‘sabbahi zayıf kalıyor’

nasırcı mısır halk kongresi partisi siyasi büro üyesi adil şeref, para ve medya desteği açısından çok kuvvetli olan sisi karşısında sabbahi’nin uyguladığı halkın arasına karışma yönetminin zayıf kalacağı görüşünde.

26-27 mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sisi en güçlü aday olarak gösteriliyor.

sisi seçimi kazanırsa, 1950'lerde cemal abdül nasır ile başlayan asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.

cumhurbaşkanı adayı eski savunma bakanı abdulfettah sisi’nin liderliğinde 3 temmuz 2013’te yapılan darbenin ardından güvenlik güçleri darbe karşıtlarına karşı sert önlemler alıyor. darbe karşıtları hakkında toplu idam kararları veren mısır mahkemeleri birçok kişi hakkında da ağır hapis kararları aldı.

darbenin ardından mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk sivil cumhurbaşkanı olan sisi tutuklanmış ve hakkında dört ayrı dava açılmıştı.

mısır yönetimi müslüman kardeşler’i terör örgütü ilan ederek faliyetlerini yasaklamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;