Mısır

Mısır’da '28 Kasım' önlemleri

Mısır'da 28 Kasım'da darbe karşıtı Selefi grupların Sisi yönetimini protesto etmek amacıyla yapmaya hazırlandığı eylem için olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Polis ve doktorların izinleri iptal edildi.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır polisi özellikle büyük kentlerde olağanüstü önlemler aldı. [Fotoğraf: AFP]

mısır içişleri bakanlığı darbe karşıtı selefi grupların düznleyeceği gösteri için günler öncesinden alarma geçti. güvenlik güçleri ülke genelinde kontrolleri sıklaştırdı. birçok kavşak ve ana caddede arama noktaları kuruldu, emniyet birimlerinin izinleri iptal edildi.

mısır sağlık bakanlığı da, eylemlere iki gün kala ülkenin bütün şehirlerindeki hastanelerde olağanüstü hazırlıklar yapmaya başladı. ilaç, tıbbi malzeme ve sağlık çalışanı sayısı arttırıldı.

sağlık bakanı adil adevi, bakanlık üst düzey yetkileriyle bir toplantı yaparak alınacak önlemleri görüştü.

bakanlıkta bir “kriz odası” oluşturulması, doktor ve hemşirelerin izinlerinin iptal edilmesi ve bütün hastanelere ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere kan bankasından kan temin edilmesi kararlaştırıldı. ayrıca eylemlerin yapılacağı bölgelerde saplık ekiplerinin hazır bekletilmesi kararı alındı.

mısır idare mahkemesi ise bazı stk’lar tarafından yapılan cuma günü kahire’de sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi yönündeki çağrıların kabul edilmemesini kararlaştırdı.

mahkeme tarafından verilen kararda, “sokağa çıkma yasağı insanların özgürlüklerini kısıtlamaktadır. sokağa çıkma yasağı olağanüstü hal ilanı ile bağlantılıdır. olağanüstü hali ise cumhurbaşkanı şartlara göre takdir eder” ifadeleri kullanıldı.

ezher bildiri yayınladı

bu arada el ezher alimler meclisi bir bildiri yayınlayarak kur'an-ı kerim’in siyasi olaylara alet edilmemesi gerektiğini söyledi.  bildiride; “kuran’ı kerim’in akıl ve kalplerdeki kutsallığının korunması gerekir” denildi.

bildiri, medya organlarında “selefiler ellerinde kur’an-ı kerim taşıyarak eylem yapacak” şeklinde çıkan haberler üzerine kaleme alındı.

bazı üniversiteler ise perşembeden pazar gününe kadar eğitime ara vereceğini duyurdu.

içişleri bakanlığı da 28 kasım için hazırlık halindeki bir silahlı örgüte karşı operasyon yapıldığını duyurdu. kaç kişi yakalandığı ve durumları hakkında ise açıklama yapılmadı.

selefiler darbeden sonra ilk kez sokakta

darbe karşıtı selefi gruplar, ülkedeki ekonomik durumu ve insan hakları ihlallerini protesto etmek için 28 kasım’da gösteri yapma çağrısında bulunmuştu.

selefi nur partisi gösterilere katılmayı ret ederken, müslüman kardeşler teşkilatı gösteri düzenleme kararı alan selefi gruplara destek verdiğini açıkladı. müslüman kardeşler teşkilatı bir çağrı yaparak üyelerinin gösterilere katılmasını ve gruplar arasındaki eski kırgınlıkların bir kenara bırakılmasını istedi.

mısır yönetimi ise yapılacak gösterileri 'kanunsuz' olarak niteledi ve müdahale edileceği uyarısında bulundu.

bazı selefi gruplar darbeyi destekledi

mısır’da yapılan ilk sivil seçimlerin ardından cumhurbaşkanı seçilen ve bir yıl bu görevde kalan muhammed mursi 3 temmuz 2013’deki darbenin ardından görevden uzaklaştırılmıştı. gözaltında tutulan mursi hakkında değişik suçlardan açılmış 5 dava bulunuyor.

müslüman kardeşler liderlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi idam cezasına çarptırıldı. aralarında selefi nur partisi'nin de bulunduğu bazı selefi gruplar, 3 temmuz darbesine ve daha sonrasında müslüman kardeşler teşkilatı üzerinde baskı kurulmasına destek verdi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;