Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da anayasa taslağı hazır

Anayasa Komisyonu, hazırladığı metni salı günü Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a sunacak. Ülkede önce Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

50 kişiden oluşuyor

247 madde

Sisi adaylığını açıklamadı

Hazırlanan anayasa taslağı, Mısır'da sadece tek meclis öngörüyor. [AFP]
mısır anayasa komisyonu, 247 maddeden oluşan anayasa taslağına son şeklini verdi. salı günü geçici cumhurbaşkanı adli mansur'a sunulacak olan metin, 3 temmuz'daki darbe sonrası yeni dönemin yol haritasını değiştirebilir. 
 
50 kişiden oluşan, eski dışişleri bakanı amr musa'nın başkanlığındaki anayasa komisyonu, taslak metin ile ilgili çalışmalarını pazar günü tamamladı. taslak, ülkede daha önce planlananın aksine genel seçimlerden önce cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılmasına imkan veriyor. bu konuda son sözü adli mansur söyleyecek. 
 

Taslakta kilit maddeler

cumhurbaşkanı
·iki dönem dörder yıllığına seçilebilir. 
 
·başbakanı atar. 
 
·hükümeti, meclis'in onayı ile feshedebilir. 
 
ordu
·savunma bakanı, asker olmak zorunda. 
 
·savunma bakanı’nın tayini ve azli, askerin elinde. 
 
·siviller, askeri mahkemelerde yargılanabilir. 
 
din
·şeriat, temal yasama kaynağı. 
 
·dini temellere dayalı siyasi partiler kurulamaz.
yeni anayasa taslağı salı günü mansur'a sunulacak. mansur ise taslak ile ilgili referandumun tarihini belirleyecek. oylamanın ocak ayının ikinci yarısında yapılması bekleniyor. eğer taslak kabul edilirse, mısır'da altı ay içinde seçimlere gidilecek. 
 
darbenin mimarı savunma bakanı general abdulfettah sisi’nin cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı ise belirsiz. sisi henüz adaylığını açıklamadı. 
 
eleştiriler var
 
anayasa taslağında tepki çeken konuların başında, ordunun yetkilerinin arttırılması geliyor. taslak, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına imkan veriyor. 
 
taslaktaki diğer hükümler arasında dine ve mezhebe dayalı siyasi partilerin yasaklanmaları da var. bu yasak, müslüman kardeşler’in kurduğu özgürlük ve adalet partisi’ne karşı kullanılabilir.
 
ülkede darbe ile görevden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi, müslüman kardeşler üyesiydi. mısır'ın demokratik yollardan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan mursi halen hapiste ve 'şiddet ve cinayete teşvik' suçundan yargılanıyor. 
 
mısır'da mevcut anayasa 2012 sonunda yapılan referandumda yaklaşık yüzde 64 oy ile kabul edilmesi sonrası yürürlüğe girmişti. ancak oylamada katılım oranı yaklaşık yüzde 33'te kalmıştı.
 
müslüman kardeşler ise mısır eski dışişleri bakanı amr musa'nın başkanlığındaki anayasa komisyonu'nu tanımamıştı. hareket, mevcut anayasanın değiştirilmesine şiddetle karşı çıkıyor.
 
mısır'da geçen hafta protesto gösterileri ve mitingler için önceden izin alma zorunluluğu getirilmişti. karar sonrası ülkede bazı protesto gösterileri düzenlenmiş ve çok sayıda kişi tutuklanmıştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;