Ortadoğu
Mısır’da Cumhurbaşkanlığı bilmecesi
Askeri darbenin mimarlarından Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah Sisi Cumhurbaşkanlığına aday olabileceğinin sinyalini verdi.

kuveyt’te yayınlanan al siyase gazetesine konuşan sisi, cumhurbaşkanlığı ile ilgili soruya “isterseniz önümüzdeki günler ne getirecek onu bekleyelim,” dedi.
sisi, “aday olmam herkesi memnun edecek mi? buna bazı dış güçler rıza gösterecek mi? bu daha önce dikkat çektiğim sorunların çözümüne katkı yapacak mı?” karşılığını verdi.
körfez ülkeleri destekliyor iddiası.
mısır’da yayımlanan eş-şuruk gazetesi, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri’nin general abdulfettah sisi’yi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaya ikna etmeye çalıştığını yazdı.
gazete, suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve kuveyt’in general sisi’nin cumhurbaşkanlığına aday olması halinde mısır’daki yatırımlarını arttıracakları sözünü verdiklerini aktardı.
mısır’da general sisi savunma bakanlığı ve genelkurmay başkanı sıfatı ile görev yapıyor. ülke anayasasına göre 6 ay içerisinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerekiyor.
mısır'da savunma bakanını asker atayacak.
mısır'da 2012 anayası'nı değiştirmek üzere darbe yönetimi tarafından görevlendirilen komisyon, savunma bakanını silahlı kuvvetlerin atamasını içeren maddeyi kabul etti.
mısır'da askeri darbenin ardından anayasa hazırlamakla görevlendirilen komisyon, savunma bakanının, 2 dönem art arda silahlı kuvvetler tarafından atanmasını prensipte kabul etti.
geçiş maddesine göre, silahlı kuvvetler tarafından atanan savunma bakanı 2 dönem üst üste (8 yıl) görev yapacak, ancak cumhurbaşkanının bakanı görevden alma yetkisi olacak.
siviller askeri mahkemelerde yargılanacak
komisyonda sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması yönünde bulunulan teklif kabul edildiği kaydedildi. söz konusu madde "askeri yargının bağımsız bir kurum olduğuna ve bu nedenle, silahlı kuvvetlere yönelik tüm saldırıların yargılaması askeri mahkemelerde yapılmasına" hükmediyor.
komisyonda yer alan sina yarımadası temsilcisi misad ebu fecr, iki devrim yaşamış bir ülkede sivillerin askeri mahkemede yargılanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, oturumdan çekildiğini açıkladı. ancak daha sonra komisyona geri dönerek red oyu kullandı.
öte yandan anayasa hazırlık komisyonu sözcüsü muhammed selmavi, maddeler için kesin oylamaların, canlı yayında tüm mısır kamuoyunun gözü önünde 1-3 aralık tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
Yorumlar