Mısır'da darbe karşıtlarına hapis | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da darbe karşıtlarına hapis

Mahkeme, darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı Mursi'ye destek veren 139 kişiyi daha ikişer yıl hapis cezasına çarptırdı.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mısır’da Temmuz ayındaki darbe sonrasında çok sayıda darbe karşıtı ağır hapis cezalarına çarptırılıyor. [Reuters]

hapse mahkum edilen kişiler ağustos ayında ramses meydanı'ndaki darbe karşıtı eylemlere katılarak, “güvenlik güçlerine şiddet uygulayıp saldırdıkları" iddiasıyla yargılanıyordu.

söz konusu kararda hapis cezalarına temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

mısır’da temmuz ayındaki darbe sonrasında çok sayıda darbe karşıtı ağır hapis cezalarına çarptırılıyor.

abd endişeli

bu arada abd yönetimi, mısır'da müslüman kardeşler grubunun "terör örgütü" ilan edilmesi ile devam eden gözaltı ve tutuklamalara dair endişe duyduğunu açıkladı.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü marie harf, konuyla ilgili açıklamasında, "geçici mısır hükümetinin müslüman kardeşler'i 'terör örgütü' ilan etmesi ve bunun yanında, barışçıl göstericiler, sivil toplum ve siyasi aktivistlere yönelik devam eden gözaltılar ve tutuklamalardan endişeliyiz" ifadesini kullandı.

mısır'da siyasi güdümlü tüm tutuklamalar, gözaltılar ve suçlamalar hakkında derin kaygı duyduklarını belirten harf, "bu eylemler, hukukun üstünlüğünün tarafsız ve eşit biçimde uygulanması konusunda soru işaretleri uyandırıyor ve mısır'daki geçiş sürecini ileriye götürmüyor" diye konuştu.

harf, abd dışişleri bakanı john kerry'nin bu kaygıları geçen hafta mısır dışişleri bakanı nebil fehmi ile telefon görüşmesinde dile getirdiğini kaydetti.

sisi cumhurbaşkanlığına yürüyor

ülkede darbenin ardından ülkenin mali durumu ve siyasi istikrarı dibe vurmuş durumda.

mısır hükümeti, darbe lideri general abdülfettah sisi’ye cumhurbaşkanlığı yolunu erkenden açmak için, daha önce açıklanan yol haritasının aksine cumhurbaşkanlığı seçimlerini parlamento seçimlerinin önüne çekmeye hazırlanıyor.

anayasa hazırlık komisyonu tarafından hazırlanan tartışmalı anayasa taslağı ise 14-15 ocak tarihlerinde referanduma sunulacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;