Mısır'da isyan
'Mısır'da ilerleme yok'
Uluslararası Af Örgütü, son sivil ölümlerin ardından askeri yönetimin Mübarek döneminde yaşanan insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü belirtti.
Haberin Öne Çıkanları
'Baskıcı rejim sürüyor'
'Durum kötüleşti'
Gazetecilere baskı

dünyanın önde gelen insan hakları kuruluşlarından amnesty international (uluslararası af örgütü), mısır’da yaşanan son şiddet olayları nedeniyle ülkede yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey'i eleştirdi. örgütten yapılan açıklamada, ülkede güvenlik güçlerinin göstericilere karşı müdahelesinin, zaman zaman eski devlet başkanı hüsnü mübarek dönemindeki şiddeti bile geride bıraktığı ifade edildi.
‘protestocuların hayallerinin suya düştüğünü’ belirten örgüt, askeri yönetimin insan haklarını ilerletme konusunda boş vaatler verdiğini ifade etti. örgütün raporuna göre, mısır’da askeri mahkemeler binlerce sivili yargıladı ve ülkede olağanüstü hal yasaları genişletildi. askeri birimlerdeki gözaltılar sırasında işkenceler sürerken, ordunun göstericilere saldırması için bazı kişileri istihdam ettiğine dair raporlar da ortaya çıktı.
'baskıcı rejim sürüyor'
uluslararası af örgütü'nün orta doğu ve kuzey afrika sorumlusu philip luther, askeri yönetimin baskıcı rejim geleneğini sürdürdüğünü söyleyerek, çok sayıda kişinin sesini yükseltmek istediği anda sert müdaheleyle karşılaştığını vurguladı. luther, mübarek dönemini hatırlatan şiddet olaylarından etkilenen kişiler arasında, işçiler, gazeteciler ve blog yazarlarının olduğunu ifade etti.
af örgütü, ağustos ayında yayınladığı bir raporda, mısır’da yaklaşık 12 bin sivilin askeri mahkemelerde yargılandığını ve bunlardan 13’ünün ölüm cezasına çarptırıldığını açıklayarak, ‘yargılama sürecinin adil olmadığını’ belirtmişti. örgüte göre tutuklamalara gerekçe olarak ‘haydutluk’, 'sokağa çıkma yasağını delme' ve 'mülke saldırı' gibi bahaneler gösteriliyor.
'durum kötüleşti'
af örgütü'nün raporuna göre askeri yönetim, daha önce verdiği sözlerin çok azını tutarken, birçok bölgede durumun daha da kötüleşmesine sebep oldu. gazeteciler ve yayıncılar, iktidar hakkındaki olumsuz haberleri nedeniyle savcılığa çağrılıyor.
ülkede, yüksek askeri konsey'in sivil yönetime geçiş için açık bir takvim ortaya koyması talebiyle meydanlara inen göstericilerle polis arasında üç gündür süren çatışmalarda şimdiye kadar en az 33 kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 1800 protestocu yaralandı, çok sayıda eylemci gözaltına alındı. polis şiddetini gösterdiği ileri sürülen birçok amatör video, sosyal paylaşım ağları üzerinden internette yayınlandı.
28 kasım’da yapılacak parlamento seçimlerininin ilk aşaması öncesinde yaşanan çatışmalar seçimler sırasında güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda kaygıları artırdı. seçimin iptal edilmesi seçeneğinin de masaya yatırıldığı belirtiliyor.
ancak yeni parlamento üyeleri belirlense de, yürütme gücü başkanlık seçimi yapılıncaya kadar yüksek askeri konsey’de kalacak. başkanlık seçiminin ise en erken 2012’nin sonunda yapılması bekleniyor. göstericiler ise sivil yönetime geçişin daha hızlı olmasını istiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar