Afrika

Mısır'da Kıpti gösterisi ölümle bitti

Bir kilisenin yıkılmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen yürüyüş sırasında Hristiyanlar, Müslüman gruplar ve güvenlik güçleri çatıştı, en az 24 kişi öldü.

Konular: Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Müslüman gruplar saldırdı

Yüzlerce göazaltı

Başbakan: Bölme girişimi

Olaylar, sivil grupların Kıpti göstericilere saldırması sonrasında başladı.
Olaylar, sivil grupların Kıpti göstericilere saldırması sonrasında başladı. [Reuters]

Devrim sonrası en büyük dinsel çatışma

pazar günü çıkan olaylar eski cumhurbaşkan hüsnü mübarek’in şubat atında görevi bırakması sonrasında çıkan en kanlı hristiyan-müslüman çatışması oldu. mart ayında kahire’deki bir kilisenin yıkılması sonrasında da benzer çatışmalar yaşanmış, hristiyanların evleri, araçları ve arabaları yakılmış, 13 kişi hayatını kaybetmişti. hristiyanlar 80 milyonluk mısır nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. 

mısır'ın başkenti kahire'de gösteri yapan kıpti hristiyanlar, protestoculara saldıran bazı müslüman gruplar ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. olaylarda 24 kişi ölüp, 200’den fazla kişi yaralanırken, hükümet gece dört saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti.

ülkenin güneyindeki asvan kentinde, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle bir kilisenin valilik tarafından yıkılmasını protesto eden dört bin kadar hristiyan kıpti, pazar günü enformasyon bakanlığı'nın ve mısır televizyonu binasının bulunduğu mass büro bölgesinde protesto gösterilerine başladı.

valinin istifasını ve kilisenin yeniden açılmasını talep eden protestoculara bazı sivil grupların saldırması sonucunda büyüyen olaylarda, birçok araç ateşe verildi. polis, yüzlerce kişinin gözaltına alındığını duyurdu. kısa süre içinde arap baharı sürecindeki gösterilerin merkezi tahrir ve abdulmenem riyad meydanlarına da sıçrayan olaylarda binlerce kişi rol aldı. çatışmaların gece ülkenin ikinci büyük şehri iskenderiye'ye de sıçradığı açıklandı.

bazı yayın organları, kahire’nin ramses meydanı'nda bulunan kıpti hastanesi'ne suç grupları üyesi yüzlerce kişinin saldırdığını, hristiyanların dükkanlarının da saldırıya uğradığını ileri sürdü. 

kırpti eylemciler, rahipler liderliğinde düzenlenen gösterilerini barışçıl bir şekilde yürütürken, çetelerin ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştıklarını ve çatışmaların bu şekilde başladığını iddia etti. 

al jazeera muhabiri rawya rageh, gösteriler olaysız bir şekilde sürerken, evlerin balkonlarından göstericilere taş atıldığını kaydetti.

kaldırım taşlarını söktüler

olaylar sırasında, çeteler ve göstericiler, birbirlerine taş ve molotof kokteyli attı. bazı kişiler, kaldırım taşlarını sökerek birbirlerine fırlattı. protestoculara sert bir şekilde müdahale eden güvenlik kuvvetlerinin biber gazı kullandığı, eylemcileri yerlerde sürüklediği ve araçlarıyla bazı göstericilerin üzerinden geçtiği belirtildi.


olaylar sırasında birçok araç tahrip edildi. [reuters]

televizyonlar, hem güvenlik güçlerinin, hem de kıptilerin şiddet eylemlerinde bulunduğu görüntülere yer verdi. göstericiler ayrıca, asvan valisi mustafa el said'in fotoğraflarını yaktı.

hükümet, gece yerel saat ile 2.00 ile 6.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. sağlık bakanlığı olaylarda 24 kişinin öldüğünü, 200'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. bazı yerel yayın organları, ölenler arasında askerlerin de bulunduğunu kaydetti.

‘ülkeyi parçalama planı’

çatışmaların ardından mısır devlet televizyonunun telefon ile bağlandığı başbakan isam şeref, olayların hristiyan-müslüman çatışması değil, ülkeyi parçalamaya yönelik bir plan olduğunu söyledi. 

mısırlıları birlik olmaya çağıran şeref, hukuku sert bir şekilde uygulayacaklarını ve bu olayın ardındaki güçlerin cezalandırılacağını ifade ederek, ibadet yerlerinin korunması için de her ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydetti. 

“mısır'ı demokrasiye götürecek seçimlerin yapılmasını engellemeyi amaçlayan bir komplo seziyoruz” şeklinde konuşan şeref, olayların arkasındaki ‘gizli elleri de keseceklerini’ söyledi. 


kıptilerin gösterisi barışçıl başlamıştı. [reuters]

şeref, mısır başbakanlığı'nın sosyal iletişim ağı facebook'ta bulunan hesabından yaptığı açıklamada ise mısırlıları birlik olmaya çağırdı. şeref, mısır’da kurulacak geleceği korumak isteyen mısırlıların, din ve mezhep çatışmasından uzak durmaları gerektiğini vurgulayarak, “bu ateş herkesi yakar” şeklinde konuştu. 

bakanlar kurulu, geç saatlerde acil bir toplantı yaptı.

tunus’ta başlayıp, orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında mısır’a da sıçramıştı. en az 846 kişinin ölümü ve cumhurbaşkanı hüsnü mubarek’in aynı ay içinde görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, ülkede eski devlet yetkilileri yargılanmaya başlamıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;