Afrika

Mısır'da kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Mursi, muhaliflerle diyalog için uygun zemin hazırlaması konusunda kendisine 48 saat süre tanıyan Genelkurmay Başkanı ile bir araya geldi.

Konular: Mısır
Muhammed Mursi'nin istifasını isteyen binlerce kişi Tahrir Meydanı'nda toplandı. [Reuters]

mısır cumhurbaşkanı muahmmed mursi, başbakan hişam kandil ve mısır genelkurmay başkanı abdulfettah sisi ile bir araya geldi. görüşmenin ayrıntılarıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.  sisi, mısır’da beş gündür süren protesto ve açtışmaların ardından mursi’ye ve muhaliflere diyalog zeminini oluşturmaları için 48 saat süre tanımıştı.

cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada ise mursi'nin ultimatomu reddettiği ve önceden çizmiş olduğu yol haritasını izlemeyi planladığı bildirilmişti. 

mısır askerleri başkent kahire ve diğer kentlerde sokağa çıkmaya hazır durumda bekletiliyor. reuters haber ajansının kaynaklarına göre hızlı müdahale birlikleri muhaliflerin kitlesel protestolar için sokağa çıktığı cuma gününden itibaren hazır. birlikler göstericileri saldırılardan korumak için konuşlandırılabilir. 

tahrir üzerinde helikopter 

salı günü binlerce muhalifin toplandığı kahire’deki tahrir meydanı üzerinde apache savaş helikopterleri uçtu. muhalifler cumhurbaşkanlığı sarayı önünde de gösteri yapıyor. mursi'nin destekçileri ise başkentteki zafer meydanı'nda toplandı. 

istifaya yalanlama

reuters haber ajansı, mısır'ın resmi haber ajansı mena'ya dayandırdığı haberinde dışişleri bakanı kamil amr'ın istifa ettiğini aktarmıştı. amr konuyla ilgili resmi açıklama yapmazken, adalet bakanı ahmed süleyman al arabiya televizyonunda hakkındaki istifa iddialarını yalanladı. 

pazartesi günü turizm bakanı hişam zagzug, iletişim ve bilgi teknolojileri bakanı atıf hilmi, hukuk işleri devlet bakanı hatim becatu, çevre işleri devlet bakanı halit fehmi ve içme suyu tesisleri bakanı abdulkuva halife muhalif göstericilere destek vermek amacıyla görevlerini bırakmıştı.

bm'den çağrı

bm insan hakları ofisi mısır cumhurbaşkanı muahmmed mursi’ye mısır halkının taleplerini dinlemesini ve siyasi krizi aşmak için ciddi bir ulusal diyaloga girmesi çağrısı yaptı. bm insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay’ın sözcüsü rupert colville, ordunun rolünün de hayati olduğunu söyledi.

“siyasi partileri ve sosyal grupları, şiddetin tırmanmasını önlemek ve siyasi krize çözüm bulmak için ciddi bir ulusal diyaloğa başlamaya davet ediyoruz” diyen colville “mısır’da yeni gelişen demokrasiden umutla konuşuyoruz. dolayısıyla ordunun ne yapıyor ve ne yapmıyor olduğu hayati. hiçbir şey ülkedeki demokratik sürecin altını oyarak yapılmamalı” ifadelerini kullandı. 

muhammed mursi'nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasının birinci yıldönümünde istifasını isteyen binlerce kişi pazar gününden itibaren meydanları doldurmaya başladı. eylemciler, müslüman kardeşler'in siyasi kanadı olan özgürlük ve adalet partisi'nin kahire'deki merkezine ve iskenderiye'deki şubesine saldırdı. pazar gününden bu yana mursi karşıtları ve yandaşları arasındaki çatışmalarda en az 16 kişi hayatını kaybetti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar   

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;