Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da ölümcül yürüyüş

Ordu darbesiyle devrilen cumhurbaşkanı Mursi taraftarlarının düzenlediği dev protestolarda, biber gazı kullanan polisle çatışan eylemcilerden yedisi öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Meydanda yangın

Seferler durdu

ABD'den ilk ziyaret

Gece boyunca polisle çatışan eylemciler, biber gazına karşı barikatlar kurarak direnmeye çalıştı. [AFP]
mısır'da müslüman kardeşler grubunun darbe karşıtı gösterilerinde polis protestoculara karşı biber gazı kullandı. 22 farklı kentte sokağa çıkan göstericilerin polisle çatışmasında yedi kişi hayatını kaybetti. hastane kaynakları, olaylarda 261 göstericinin de yaralandığını aktardı. resmi haber ajansı mena, pazartesi gecesi 401 protestocunun gözaltına alındığını duyurdu.
 
3 temmuz tarihinde ordunun darbe yaptığı ülkede, devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin serbest bırakılmasını isteyen müslüman kardeşler teşkilatı (ihvan) pazartesi akşamı 'milyonluk' adını verdiği büyük gösteriler düzenledi.
 
göstericiler, başkent kahire'de yer alan ramses bölgesindeki 6 ekim köprüsü'ne doğru yürüyüşe geçti. darbe karşıtı sloganlar atan mursi taraftarlarını, polis biber gazıyla püskürttü.
 
ramses meydanı'nda barikatlar kurup lastik yakan göstericiler, saatlerce polisle çatıştı. meydanda atılan molotofkokteylleri nedeniyle yangın çıktı, 6 ekim köprüsü üzerinden dumanlar yükseldi.
 
zaman zaman silah seslerinin duyulduğu ve şiddetli çatışmalara sahne olan meydanın yakınındaki garda, tren seferleri durduruldu. 6 ekim köprüsü saatler sonra trafiğe açılabildi.
 
barikat kurarak çekildiler
 
müslüman kardeşler, kahire'deki başka noktalarda da buluştu. nahda meydanı, giza bölgesindeki lübnan meydanı ve nasr city'de toplanan kalabalıklar, darbe karşıtı pankartlar taşıdı. kahire sokaklarında yalnızca askeri hedef alan sloganlar yoktu, suudi arabistan, abd, israil ve kuveyt de göstericilerin hedefindeydi.
 
görgü tanıkları, giza'daki çatışmalarda mursi muhaliflerinin polise taş ve sopalarla destek verdiğini aktardı. polis buradaki göstericilere karşı da biber gazına başvurdu, ilerleyen saatlerde mursi taraftarları nahda bölgesine doğru barikatlar kurarak çekildi.
 
nahda meydanı'nda buluşan kalabalığa doğru aracını süren bir kişi, çok sayıda eylemcinin yaralanmasına yol açtı. görgü tanıkları, öfkeli göstericilerin araç şoförünü döverek öldürdüğünü bildirdi.
 
nasr city'de toplananlar ise, cumhurbaşkanının kullandığı ittihat sarayı'na yürümeyi başardı.
 
helikopterden çağrı
 
ülkenin ikinci büyük kenti iskenderiye'de de binlerce kişi darbeye karşı sokağa indi. göstericilerin büyük çoğunluğu abd başkonsolosluğu önünde toplandı ve sloganlar attı.
 
pazartesi akşamı gösteri düzenlenen kentler arasında asyut, luksor, asvan, minye, dimyat, şarkıye, ariş, refah, ismailiye, süveyş ve port said yer alıyor.
 
mısır ordusu, pazartesi gecesi kahire semalarında uçan helikopterlerden gösterilerin durdurulmasını isteyen bir bildiri attı.
 
abd'den ilk ziyaret
 
ülke topraklarında çatışmalar yaşanırken, abd dışişleri bakan yardımcısı william burns mısır'a geldi. burns'ün ziyareti, darbeden sonraki ilk temas olma özelliğini taşıyor.
 
darbe sonrası geçici cumhurbaşkanı koltuğuna oturan adli mansur ve geçici başbakan hazım biblavi'yle görüşen abd dışişleri bakan yardımcısı, hüsnü mübarek'in devrilmesinden sonra mısır'ın ikinci bir şansı hakettiğini söyledi. burns'ün buluştuğu isimler arasında, darbeyi ilan eden genelkurmay başkanı abdulfettah sisi de yer alıyor.

washington'ın en kısa sürede seçim yapılmasını ve sivil bir yönetime geçilmesini istediğini dile getiren burns, "müslüman kardeşler'in yöneticilerine yönelik bir tutuklama furyasına da karşıyız" dedi.
 
darbe sonrası washington yönetiminin mısır ordusuna yapacağı 1,5 milyar doları bulan yardım, uzun süre tartışılmıştı. abd, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, kahire yönetimine dört f-16 savaş uçağının bir hafta içerisinde teslim edileceğini duyurmuştu.

mısır'da son olarak mursi yandaşları cuma günü büyük gösteriler düzenlemişti. ülkenin seçilmiş ilk sivil cumhurbaşkanı mursi'nin devrildiği ülkede yönetime el koyan askerler, meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en geç dokuz ay içinde gerçekleşeceğini ilan etmişti.

birinci yıldönümünde darbe

mısır'da mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında, ordu yönetime el koydu.

mursi'ye siyasi uzlaşı için 48 saat süre veren genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, çarşamba günü saat 22.00'de televizyon ekranlarından darbeyi ilan etti.

sisi'nin darbeyi duyurduğu anda yanında muhalif siyasetçiler ve çok sayıda dini lider de vardı.

ülkede anayasa askıya alındı, dokuz ay içinde yapılacak seçimlere kadar teknokrat hükümeti mısır'ı yönetecek.

ocak 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek'i iktidardan indiren mısırlılar, şimdi askeri darbe sonrası yeni bir siyasi belirsizlikle karşı karşıya. mursi döneminde kutuplaşmanın arttığı ülkeyi, sancılı bir gelecek bekliyor.

muhammed mursi, mübarek’in koltuğunu bırakmasının ardından ilk demokratik seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

mursi, ülke ekonomisini yoluna koyamadığı için ve islamcıları güçlendirdiği için eleştirilerin hedefindeydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;