Mısır'da Mursi Dönemi
Mısır'da seçimlere boykot çağrısı
Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed Baradey, halkın 27 Nisan'da yapılması planlanan genel seçimlere katılmamasını istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Sandalye artacak
'Sorumsuz adım'
Tepki sürüyor

devrimin ardından iki yıl geçmesine rağmen suların durulmadığı mısır'da, 27 nisan'da yapılması planlanan genel seçimlerin boykot edilmesi çağrısı yapıldı.
ulusal kurtuluş cephesi (uck) lideri muhammed baradey, ülkeyi saran siyasi kriz ortamında seçim düzenlenmesinin bir felakete yol açabilecek 'sorumsuz bir adım' olduğunu söyledi.
aynı zamanda uluslararası atom enerjisi ajansı eski başkanı olan baradey, twitter’de yayınladığı mesajında, mısır cumhurbaşkanı muhammet mursi’nin toplumdaki ciddi bölünmeye rağmen ve devletin saygınlığı aleyhine seçimlere gitmeye karar vermesinin felaketin hazır formülü olduğunu dile getirdi.
ulusal kurtuluş cephesi içinde yer alan hamdin sabbahi liderliğindeki halk hareketi platformu da seçimleri boykot edeceklerini açıklamıştı.
uck'dan ise henüz seçimlere katılıp katılmayacakları konusunda birlik adına resmi bir açıklama yapılmadı.
meclis 6 temmuz'da toplanacak
mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, halkı, 27 nisan'da meclis seçimleri için sandık başına gitmeye çağırmış, seçimlerin dört aşamalı olarak yapılması kararını aldığını bildirmişti.
şura meclisi başkanı ahmed fehmi'nin, meclis'in seçim kanununda yapılan düzenlemeleri onaylamasının ardından kanunu mursi'ye sunduğu belirtildi.
seçim kanunu'nda yapılan düzenlemeler, nüfus yoğunluğuna göre seçim dairelerinin bölünmesi ve meclis'teki sandalye sayısının 498'den 546'ya yükselmesini öngörüyor.
mursi'nin kararına göre, yeni parlamentonun 6 temmuz’da toplanması bekleniyor.
mübarek'i deviren isyan
25 ocak 2010'da devrik lider hüsnü mübarek'e yönelik başlayan protestolar, devrime dönüştü. mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.
hüsnü mübarek, mısır’da yönetimi devirerek devrim yapmak isteyen protestocular arasından 900 kişinin hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmak ve çok sayıda yolsuzluğa karışmak suçlarıyla ağustos 2011'de başlayan davalarda yargılandı.
mübarek, 2 haziran 2012'de kahire'deki yargılandığı davada suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlendi. devrimin ardından temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başladı.
beşinci cumhurbaşkanı
mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti.
mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar