Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da solcu aktiviste hapis cezası

Kahire Ceza Mahkemesi, "İzinsiz gösteri düzenlemek" suçlamasıyla yargılanan solcu aktivist Ala Abdulfettah'a ağırlaştırılmış 5 yıl, aynı davada yargılanan 3 kişiye ise 15'er yıl hapis cezası verdi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Ala Abdulfettah, 25 Ocak Devrimi sırasında tanılan önemli siyasi aktivistlerinden biri. [Fotoğraf: Al Jazeera]

mısır'da  "izinsiz gösteri düzenlemek" suçlamasıyla yargılanan, 25 ocak devrimi’nin önemli aktivistlerinden solcu kimliğiyle tanılan ala abdulfettah 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

kahire ceza mahkemesi'nde 'danışma meclisi olayları' olarak bilinen davanın karar duruşması yapıldı. aktivist ala abdulfettah'a 5 yıl, sanıklardan 20 kişiye üçer yıl hapis cezasına hükmeden mahkeme, "izinsiz gösterinin yanı sıra olay sırasında güvenlik görevlisine saldırmak ve telsizine el koymak" suçundan dolayı da gıyabi yargılanan 3 kişiyi 15'er yıl hapse mahkum etti.

hükmün açıklandığı esnada, ‘asker yönetimden çekilsin’ sloganlarının yankılandığı salonda, sanık yakınları karara tepki gösterdi, bazı kişiler baygınlık geçirdi.

yargı kaynakları, verilen karara 60 gün içinde itiraz edilebileceğini ve davanın yargıtay'da yeniden görülmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

mahkeme, söz konusu davada haziran ayında sanıklardan ala abdulfettah'a 15 yıl hapis cezası vermiş ancak yapılan temyiz başvurusunda, davanın yeniden görülmesine karar verilmişti.

30 haziran cephesine destek vermişti

mısır'da sol eğilimli gençliğin önemli isimlerinden ala abdulfettah 25 ocak devrimi'nde önemli rol aldığı biliniyor. ancak seçilmiş cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin görevden alınması sürecinde 30 haziran cephesine destek verenler arasında bulunan abdulfettah'ın darbe yönetimi tarafından cezalandırılması, askeri darbe mimarı abdulfettah sisi’nin rejimine karşı öfkenin artmasına ve 'üçüncü yol' olarak adlandırılan akımın güçlenmesine neden olabileceği öngörülüyor.

mısır'da 3 temmuz 2013'te abdulfettah sisi'nin öncülüğünde yapılan askeri darbenin ardından cumhurbaşkanı muhammed mursi dahil, müslüman kardeşlerin üst düzey birçok ismi hapse atıldı. mahkemeler çok sayıda idam kararı verdi. teşkilat 'terör örgütü' ilan edilirken, ülkedeki tüm faaliyetleri yasaklandı.

darbeyi protesto etmek ve sonlandırmak amacıyla kurulan darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifakı her hafta darbe karşıtı gösteriler düzenliyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;