Türkiye

MİT: Haber hayal mahsulü

Medyaya kapılarını açan teşkilat, F-16 saldırısına uğrayan sivillerle ilgili gazeteci Baransu'nun gündeme taşıdığı raporları yalanladı.

Haberin Öne Çıkanları

Yazılı açıklama yapıldı

Müsteşar konuştu

Son buluşma 12 yıl önce

MİT'in Ankara'daki ana giriş kapısında görev yapan çalışanlar, gazetecilerden yoğun ilgi gördü. [AA]

başbakanlık milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarlığı, kuruluşunun 85'inci yıldönümünde medya yöneticilerini ağırladı. mit müsteşarı hakan fidan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı, şırnak uludere'de türk silahlı kuvvetleri'ne (tsk) bağlı savaş uçaklarının 35 köylüyü vurmasından bir hafta sonra yapıldı.

toplantının ana gündem maddesi de beklenildiği gibi uludere saldırısı oldu. mit, taraf gazetesi muhabiri mehmet baransu'nun gündeme getirdiği "mit, pkk içindeki ajanları vasıtasıyla tsk'ya yanlış istihbarat verdi" iddiasını yanıtladı.

görüşmenin ardından mit basın ve halkla ilişkiler müşavirliği tarafından dağıtılan basın bülteninde, "28 aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden 35 vatandaşımız ile ilgili olabilecek grup, yer, tarih, sayı ve geçiş güzergahlarına ilişkin teşkilatımızca herhangi bir istihbarat paylaşımı gerçekleştirilmemiştir'' ifadesi yer aldı.

açıklama, "anılan gazetecinin 30 aralık 2011 tarihli 'yanlış istihbarat mit'ten' başlıklı haberinde yer alan "... heron, bölgedeki sivil vatandaşların görüntüsünü alıp, ankara'ya iletiyor. ankara'da görüntüleri gören yetkililerden biri durumdan şüpheleniyor. grubun sivil olma ihtimali üzerinde duruyor. şüphe üzerine konuyu yetkililer ile paylaşıyor. mit'le iki kez temasa geçiyor. mit yetkililerine şüphe aktarılıyor. mit, 'grup kesin pkk'lı' deyip, kendilerine gelen istihbaratın sağlam olduğunu karargaha bildiriyor. 'kesin' ifadesi üzerine de, hava kuvvetleri komutanlığının emri ile uçaklar bölgeyi bombalıyor...' ifadesi ve 'görüntü alınması ile operasyon yapılması arasındaki bu üç saatlik zaman farkının nedeni, görüntülerden şüphelenen yetkilinin bilgisi üzerine mit'le iki kez temasa geçilmesi. bilginin teyit edilmesi için beklenmesi" şeklindeki açıklamalar tamamen yalan ve hayal mahsulü olup, gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" cümleleriyle sürdü.
 
gazeteci baransu'nun asılsız iddialarını devam ettirmek için daha önce kurduğu mizansende değişikliğe gittiğini belirten mit, ''kelime oyunları yapmak suretiyle 35 vatandaşın hayatını kaybettiği operasyonla ilgisi olmayan ve bölgedeki örgütsel hareketliliğe dair kendisine sızdırılan, bir kısmı güncelliğini yitirmiş raporları, olayla ilişkilendirme gayretine girmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.
 
açıklamada, sızdırılan raporların 21 aralık 2011 tarihli olanı hariç hiçbirinin uludere-ortasu kırsalı ile ilgisi bulunmadığı vurgulandı.
 
mit, medyaya kapılarını son olarak 12 yıl önce açmıştı.

barolar: kasıt var, özür dilensin

öte yandan, doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerindeki 11 baro, 35 köylünün savaş uçakları tarafından öldürülmesini 'katliam' olarak niteledi.
 
baroların hazırladığı raporu diyarbakır baro başkanı mehmet emin aktar açıkladı. rapora göre, olayın kasıtlı olduğu yönünde güçlü deliller var. 
 
aktar, insansız hava araçlarının görüntülerinden sınırı geçenlerin analiz edilebileceğinii söyledi. barolar, köylülere tazminat ödenmesini, sorumluların görevden alınması ve özür dilenmesi istiyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;