Mısır'da Mursi Dönemi
Mübarek davasının hakimi çekildi
Mısır'ın devrik liderinin duruşmasına bakan mahkeme başkanı "İçinde bulunduğum utanç verici durumu sonlandırmak istiyorum" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
Sekiz sanık var
Temyize gidildi
2011'de devrildi

mısır'ın müebbet hapis cezasına çarptırılan devrik lideri hüsnü mübarek'in ikinci yargı süreci olaylı başladı. 25 ocak devrimi sırasında göstericilerin öldürülmesi emrini vermekle suçlanan mübarek'in temyizin ardından görülen ilk duruşması başlar başlamaz, davanın hakiminden çekilme kararı geldi.
davayı yöneten mustafa hasan abdullah, duruşmanın başlamasından birkaç dakika sonra kararını açıkladı.
al jazeera muhabiri anita mcnaught, abdullah'ın 'içinde bulunduğum utanç verici durumu sonlandırmak istiyorum' dediğini aktardı.
abdullah davadan çekildiğini belirterek, dava dosyasını istinaf mahkemesi'ne gönderdi.
duruşmanın yapıldığı binanın önünde mübarek yanlıların çoğunlukta olması dikkati çekti. duruşma salonunda avukatlar arasında sözlü atışmalar meydana geldi.
mısır başsavcılığı'nın mahkemede, suçlamalara ilişkin ulaşılan yeni delilleri sunması bekleniyordu.
mısır temyiz mahkemesi, ocak ayında, göstericilerin öldürülmesi emrini verme suçlamasıyla yargılanan ve müebbet hapis cezasına çarptırılan eski cumhurbaşkanı mübarek ile eski içişleri bakanı habib adli ve 6 yardımcısının davalarının yeniden görülmesine hükmetmişti.
hakim abdullah, geçen ekim ayında "deve vakası" olarak bilinen davada yargılanan sanıklardan 24'ü hakkında beraat kararı vermişti. bu karar mısır kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. 2011 yılındaki halk ayaklanması sırasında göstericilere develerle saldırı düzenlenmiş, olay kamuoyunda ''deve vakası'' olarak adlandırılmıştı.
kahire ceza mahkemesi'nde görülen davada, devrik cumhurbaşkanının yanı sıra iki oğlu cemal ve ala mübarek ile sekiz sanık daha yolsuzluk suçlamasıyla yargılanıyor.
yeni kanıtlar sunulacak
yeni yargılama sürecinde, mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi tarafından kurulan 'gerçeği bulma komitesi'nin kanıtlarının sunulması bekleniyor.
zira ingiltere'de yayınlanan guardian gazetesi, ordunun işkence ve cinayet gibi suçlara iştirak ettiğine dair sızıntılar olduğu bilgisine yer verdi.
oğlu devrim sırasında öldürülen soruşturma komisyonu üyesi ali hasan, "mübarek'e verilecek en düşük ceza idam olmalı" ifadesini kullandı.
ancak mısır'da geçerli olan yasaya göre, temyiz sonrası başlatılan yargı süreci hiç bir zaman asli cezadan daha yüksek bir ceza kararıyla sonuçlanamıyor.
temyize gidilen süreç boyunca tutukluluğu devam eden mübarek bir süredir askeri hastanede tedavi görüyor.
mübarek'i deviren isyan
25 ocak 2010'da devrik lider hüsnü mübarek'e yönelik başlayan protestolar, devrime dönüştü. mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.
hüsnü mübarek, mısır’da yönetimi devirerek devrim yapmak isteyen protestocular arasından 900 kişinin hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmak ve çok sayıda yolsuzluğa karışmak suçlarıyla ağustos 2011'de başlayan davalarda yargılandı.
mübarek, 2 haziran 2012'de kahire'deki yargılandığı davada suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlendi.
devrimin ardından temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başladı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar