Afrika
Mübarek'in duruşması ertelendi
Mısır'da mahkemeye çıkan eski devlet başkanının avukatı savunmasında, müvekkilinin 'halkı için çalışan temiz bir lider' olduğunu ifade etti.
Haberin Öne Çıkanları
İki önemli savunma
Vatana ihanet suçlaması
'Delilleri yok etti'

mısır’da halk isyanı sonucu devrilen eski devlet başkanı hüsnü mübarek’in yargılandığı mahkemede salı günü yapılan duruşma ertelendi. mahkemeye savunma veren sanık avukatları, mübarek'in 'kötü niyetli suçlamaların kurbanı' olduğunu ifade etti.
mübarek'in avukatlarından ferit el dib, eski devlet başkanının 'temiz bir lider olarak hukuku herşeyin üstünde tuttuğunu ve milleti için yorulmaksızın çalıştığını' kaydetti. el dib, mübarek'in ne kana susamış ne de zorba birisi olduğunu, adalete ve onun kararlarına saygı duyduğunu vurguladı. duruşma avukatların savunma vermeye başlamasından saatler sona bir sonraki tarihe ertelendi.
mübarek hakkındaki iddiaları soruşturan başsavcı mustafa süleyman, eski devlet başkanının göstericilere ateş açılması için emir vermiş olabileceğini belirterek sanık için idam cezası istemişti.
'politik ve yasal' sorumlu
süleyman mübarek'in, 18 gün süren halk ayaklanması sırasında protestocuların öldürülmesinden 'politik ve yasal' olarak sorumlu olduğu açıklamasını yapmış ve "en yetkili kişi olarak mübarek neler yaşandığını bilmediğini söyleyemez. olanlardan sorumludur" ifadesini kullanmıştı.
mübarek’in oğulları cemal ve ala yolsuzluk iddialarıyla, eski devlet başkanı döneminde içişleri bakanlığı yapan habib el adli de cinayet ve cinayete teşebbüs suçlarından yargılanacak.
daha önce muhaliflerin avukatlarından semih aşur, mübarek'in, oğlu cemal'i iktidara taşıyabilmek için amerika birleşik devletleri (abd) ve israil'e sayısız ödün verdiğini iddia etmişti. avukat, eski cumhurbaşkanı’nın bu çerçevede, sınırda görev yapan mısır askerleri ile gazze'deki filistinlilerin israil tarafından öldürülmesine ses çıkarmadığını belirterek, bunun kendi amaçları uğruna ‘vatana ihanet’ niteliği taşıdığını ifade etmişti.
'delilleri yok etti'
protesto gösterileri sırasında mübarek yönetiminin iletişim araçlarını keserek işlenen cinayetleri gizlemeye çalıştığını ileri süren aşur, delilleri yok eden içişleri bakanlığı’na bağlı devlet güvenliği ve milli güvenlik kurumlarının yetkililerinin suç ortağı olarak yargılanması gerektiğini savunmuştu.
avukat ayrıca, mübarek'in, oğlu cemal iktidara geldiğinde muhalif ses olmaması için halk meclisi'ni ‘tiyatroya çevirdiğini’ ileri sürmüştü. aşur, mübarek döneminde yapılan seçimlere hile karıştırıldığına ilişkin 3 bin mahkeme kararı bulunduğunu, fakat bunlardan sadece 15'inin uygulamaya konulduğunu söylemişti.
bir diğer muhalif avukat emir salim ise, içişleri bakanlığı’na bağlı milli güvenlik kurumu'nun, gösteriler sırasında protestoculara saldırmaları için ‘baltacı’ diye tabir edilen suç grupları ile anlaştığını söyledi.
salim, mahkemede tanık sıfatı ile dinlenen aynı zamanda mısır yüksek askeri konsey başkanı olan eski savunma bakanı mareşal hüseyin tantavi ile eski istihbarat başkanı ömer süleyman'ın yalancı tanıklık suçlaması ile tutuklanmasını talep etti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar