Suriye'de iç savaş
Muhalifler Halep'te yeni yol açtı
Esed güçleri Halep'i kuşatmak için saldırılarını arttırırken, IŞİD de kentin kuzeyinde muhaliflere saldırıyor. Muhalifler ise şehre tek ulaşım koridoru olan Kastillo yolunun kapanma ihtimaline karşın güneybatı bölgesinden yeni bir yol açtı.

halep’te daha önce handarat -sifet hattından saldıran rejim ordusu birlikleri şimdi de beric ve mellah köylerinden de yeni cepheler açarak saldırılarını sıklaştırdı.
son 2 gündür ise mellah bölgesi en sıcak cephe özelliğini koruyor. halep merkeze tek ulaşım yolu olan kastillo geride kalan iki gün boyunca süren yoğun hava bombardımanları dolayısıyla günün bazı saatlerinde muhalifler tarafından geçişe kapatılıyor.
ayrıca rejim güçleri hava bombardımanları dışında ellerinde bulunan uzun ve orta menzilli füzelerle kastillo geçidini vuruyor.
halep merkeze mevcut tek ulaşım koridoru olan kastillo yolunun kapanma ihtimali karşısında muhalifler halep’in güneybatı bölgesinden yeni bir yol açtı.
halep’te kürt nüfusun yoğun olduğu ve pyd güçlerinin kontrolünde olan kenar semtlerden halidiyye’den idlib bölgesine açılan yeni yol kullanıma hazır hale getirilirken, yolun çevresi ise, ısı güdümlü füze saldırılarına karşı toprak ve taş barikatla örüldü.
halep’te şebbiha güçleri komutanı öldürüldü
halep’in rejim bölgesinde bulunan hamdaniyye’de 16 aralık günü rejime bağlı şebbiha güçlerinin komutanı habib mardilliy ve yardımıcısı ebu amara tugaylarına bağlı bir tim tarafından öldürüldü.
tugay komutanı ebu bekri, habib mardilliy’in yaklaşık dört yıldır devam eden savaş sürecinde bir çok sivilin katlinden sorumlu olduğunu ve sayısız işkence ile tecavüz suçu işlediğini belirtti.
nübbül ve zehra’da durum sakin
halep kuşatmasına misilleme olarak aralık ayının ilk günlerinde muhaliflerce başlatılan ve halep’e 18 kilomtre uzaklıktaki nusayri köyleri nübbul ve zehra’da 5 gün süren şiddetli çatışmalar yerini karşılıklı top atışlarına terketti.

işid cephelerinde hareketlilik
nusra cephesi, islami cephe ceyşul mücahidin ve ceyşul muhacirin vel ensar öncülüğünde başlatılan nübbul ve zehra saldırılarının arttığı günlerde halep’in kuzey bölgesinde bulunan ve muhaliflerle cephe hattını oluşturan işid mevzilerinde başlayan hareketlilik nübbul ve zehra cephesini de etkiledi.
nusra cephesinden bir komutan al jazeera türk’e yaptığı açıklamada, zehra köyü’nde bulunan bazı birliklerini işid saldırılarının yoğunlaşmasından dolayı yeniden savran bölgesinde işid’e karşı konumlandırmak zorunda kaldıklarını belirtti.
rejimin halep'te muhaliflere karşı saldırılarını arttırması ile eş zamanlı olarak işid de, halep’in kuzeyindeki savran, umm huş, harcele, delha, tuli ve mera’da son 2 aydır süren sessizliğini bozarak muhaliflere yönelik saldırılarını sıklaştırdı.
idlib’te ise muhalifler ilerliyor rejim havadan bombalıyor.
idlib'de hava saldırıları
idlib’e bağlı vadi dayf ve hamidiyye bölgelerinin muhalifler tarafından ele geçirilmesinden sonra rejim hava güçlerinin bölgeye yönelik bombardımanları da arttı.
vadi dayf’e yakın köyler arasında bulunan maarat numan, el harbe nuş, selakıp ve kefer nübbül’ e son üç gündür yapılan bombardımanlar sonucu 50’den fazla sivil öldü.
bugün vadi dayf girişinde bulunan haciz ed daban bölgesinde toplu mezar bulundu. sabah saatlerinde başlatılan kazılarda şu ana kadar 55 sivilin cesedine ulaşıldı.

kaynak: al jazeera
Yorumlar