Suriye'de iç savaş
Muhaliflerden kimyasal kanıt iddiası
Suriyeli muhalifler, ellerinde rejimin klorin gazıyla saldırı düzenlediğini ortaya koyan video ve fotoğraflara sahip olduklarını açıkladı.

‘kefer zeyta’da suriye devrimi’ adlı muhalif grup bölgedeki bir köyde, rejime ait olduğunu iddia ettikleri, üzerinde klorun simgesi ci2 yazan tenekelerin bulunduğunu öne sürdü.
reuters’e konuşan ingiliz suriye uzmanı elliot higgins, görüntülerin muhaliflerin iddiasını desteklediği konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini ancak videoda görünenlerin klor gazı silindirleri olduğunun açık olduğunu belirtti.
muhalif mesar haber ajansı, rejim güçlerinin 11 nisan cuma günü akşam saatlerinde hama’nın kırsalındaki kefer zeyta bölgesinde güçlü zehir içeren klor gazı kullandığını duyurdu.
ajans, kullanılan gazın nefes borusunu tahrip ettiğini ve akciğerleri sıvı ile doldurarak nefes almayı engellediğini iddia etti.
muhalif yerel koordinasyon komiteleri de, rejim uçaklarının şam’ın kırsalındaki hareste’ye zehirli gaz içeren bombalar bırakması sonucu beş kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını öne sürdü. muhalifler baygınlık geçiren yaralılara ait olduğunu söyledikleri videolar yayınladı.
suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) saldırıları kınadı ve uluslararası camiaya, bu konuyu geniş bir şekilde incelemesi ve rejimi cezalandırma çağrısında bulundu.
suriye rejimi ise saldırıdan el kaide’nin suriye kolu olan nusra cephesi’nin sorumlu olduğunu belirtti.
daha önce yapıldı
suriye ordusu, 31 ağustos 2013 tarihinde şam'ın doğu guta bölgesinde zehirli gaz kullanmış, birleşmiş milletler (bm) heyeti suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuştu.
suriye rejimi, kimyasal saldırının ardından abd ve rusya'nın girişimiyle kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.
suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların ülke dışına çıkarılması ve imhası ile ilgili süreci denetlemekle görevli kimyasal silahların yasaklanması örgütü'nün (opcw) 27 mart'ta yaptığı açıklamaya göre, ülkedeki stokların yarısından fazlası ülke dışına çıkarıldı ya da ülke içinde imha edildi.
suriye rejimi abd ve rusya’nın girişimiyle varılan anlaşma sonucunda “an itibariyle ulaşılamayan” bölgeler dışında elindeki tüm kimyasal stokları 13 nisan’a kadar ülkeden çıkarma sözü vermişti. ulaşılamayan bölgelerdeki kimyasalların çıkarılması için verilen son tarih ise 27 nisan.
kaynak: al jazeera ve reuters
Yorumlar