Mısır'da darbe dönemi

Mursi ailesi dava açacak

Mısır'da 3 Temmuz'da görevden alınan ve gizli bir yerde tutulan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ailesi 'kaçırılma' iddiasıyla mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Konular: Afrika, Mısır
Mursi'nin oğlu Usame Muhammed ve kızı Şeyma Kahire'de basın toplantısı düzenledi. [Reuters]

mısır'da ordunun müdahalesiyle görevden alınan cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin ailesi orduya daava açmaya hazırlanıyor. mursi, 3 temmuz tarihinde görevden alınarak gizli bir yede tutulmaya başlanmıştı. o tarihten bu yana mursi’nin nerede olduğu bilinmiyor. aile, mursi'nin kaçırıldığı suçlamasıyla dava açmaya hazırlanıyor.

açıklamayı mursi’nin oğlu usama ve kızı şeyma mursi yaptı. usama mursi, hem iç hem de uluslararası yargıda haklarını arayacaklarını söylerken, kızı şeyma ise orduyu babasının sağlığı ve güvenliğinden sorumlu tutacaklarını söyledi. darbenin ardından ilk kez konuşan aile, uluslararası ceza mahkemesi'ne  başvuracak. 

mursi'nin serbest kalması ve görevine iadesi talebiyle ülke genelinde müslüman kardeşler yandaşları tarafından düzenlenen gösteriler de sürüyor.

darbe sonrası radikal grupların faaliyet gösterdiği sina yarımadası’nda ise şiddet tırmanışta. pazar günü bölgede düzenlenen saldırılarda en az altı  kişi öldü. sina’da el kaide ile bağlantılı gruplar güvenlik güçlerini hedef alıyor.

birinci yıldönümünde darbe

mısır'da mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında, ordu yönetime el koymuştu.

mursi'ye siyasi uzlaşı için 48 saat süre veren genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, sürenin dolmasının ardından televizyon ekranlarından darbeyi ilan etmişti.

sisi'nin darbeyi duyurduğu anda yanında muhalif siyasetçiler ve çok sayıda dini lider de vardı.

ülkede anayasa askıya alındı, dokuz ay içinde yapılacak seçimlere kadar teknokrat hükümeti mısır'ı yönetecek.

ocak 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek'i iktidardan indiren mısırlılar, şimdi askeri darbe sonrası yeni bir siyasi belirsizlikle karşı karşıya. mursi döneminde kutuplaşmanın arttığı ülkeyi, sancılı bir gelecek bekliyor.

muhammed mursi, mübarek’in koltuğunu bırakmasının ardından ilk demokratik seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

mursi, ülke ekonomisini yoluna koyamadığı için ve islamcıları güçlendirdiği için eleştirilerin hedefindeydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;