Mısır'da Mursi Dönemi
Mursi geri adım atmıyor
Kendisine tepkili Yüksek Yargı Konseyi üyeleriyle bir araya gelen Mısır Cumhurbaşkanı, yetkilerini arttıran kararnameyi savundu.
Haberin Öne Çıkanları
'Geçici önlemler'
'Yetkilerinize dokunulmuyor'
'Milyonluk gösteri' ertelendi

mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, yetkilerini genişleten ve kararlarını yargı denetimi dışına çıkaran kararnamenin gerekli olduğunda ısrarlı.
cumhurbaşkanı mursi, pazartesi akşamı kendisine tepkili yüksek yargı konseyi üyeleriyle yaptığı görüşmede, geçen hafta çıkardığı kararnameyi savundu. konsey üyelerine, alınan önlemlerin geçici olduğunu söyleyen mursi, yargıçlara “sizin yetkilerinize dokunulmuyor” dedi.
müslüman kardeşler’in türkiye’de bir dönem sürgünde bulunan üyesi eşref abdulgaffar, al jazeera’den felemez doğan’a yaptığı açıklamada son durumla ilgili bilgi verdi.
mursi ve yargıçların görüşmesinden sonra, cumhurbaşkanı’nın yayımladığı hiçbir anayasal deklerasyon, yasa ve kararnamenin herhangi bir kişi ya da siyasi veya resmi kurum tarafından iptal edilememesi ya da temyize gönderilememesine yönelik ikinci madde yumuşatıldı.
abdülgaffar’a göre söz konusu madde, ‘ülkenin egemenliği söz konusu olduğunda’, savaş, iç çatışma, ülkenin bütünlüğünü tehdit eden unsurlar ve terör durumlarında uygulanabilecek.
ancak muhalefet egemenlik kavramının muğlak olması sebebiyle de bu yaklaşıma itiraz ediyor.
muhaliflere göre, ülkede protesto gösterisi düzenlenmesi bile ülkenin bütünlüğünü tehdit unsuru olarak algılanabilir.
ölümlerin yargılanması
mursi’nin başsavcıyı görevden almasının ardından, hüsnü mübarek döneminde göstericilerin öldürülmesiyle ilgili davanın yeniden açılması maddesi de değiştirildi.
söz konusu maddeye, ‘ yeni delil sunulması halinde dava açılır’ ifadesi eklendi. yeni delil sunulmaması halinde, verilen son beraat kararı geçerli olacak.
mursi’nin ofisinden yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı’nın muhaliflerle diyaloğu sürdürerek ‘ortak zemin bulma arzusunda olduğu’ belirtildi. ancak mursi’nin tansiyonu düşürme çabalarına rağmen, muhaliflerin ve yargıçların kararnameyle ilgili rahatsızlığı sürüyor.
mursi’nin diyalog çağrıları, liberallerin yer aldığı yeni muhalif oluşum ulusal kurtuluş cephesi üyeleri tarafından reddedildi.
söz konusu grupta, muhammed el baradey ve eski arap birliği genel sekreteri amr musa gibi isimler yer alıyor.
baradey, kararname feshedilene kadar mursi yönetimiyle diyaloğa girmeyeceklerini duyurdu.
'yargı bağımsızlığına müdahale'
üst düzey yargı yetkilileri ise, kararnamenin 'yargı bağımsızlığına müdahale' anlamına geldiğini vurguluyor. konsey cumartesi günü yaptığı açıklamada, kararların yargıya yönelik ‘eşi görülmemiş bir saldırı' olduğu belirtmişti. pazar ve pazartesi günleri başkent kahire ve çok sayıda kentte bazı yargıçlar mahkemeye gitmeyi reddetmişti.
bu arada çok sayıda muhalif grup salı günü, başkent kahire'deki tahrir meydanı'nda büyük çaplı gösteri gerçekleştirdi.
mursi’yi destekleyen müslüman kardeşler ise kararnameye destek amacıyla salı günü yapılması planlanan, 'milyonluk gösteri'nin ertelendiğini açıkladı.
müslüman kardeşler sözcüsü mahmud gazlan, gösterinin, ülkede gerginliğin artmasını engellemek ve mısır toplumu arasında meydana gelebilecek ‘fitnenin’ önünü kesmek için ertelendiğini söyledi.
demokratik seçimle geldi
mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey (yak) üstlenmişti. temmuz ayında ise mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başlamıştı.
devrim sürecinde 800’den fazla kişi kaybederken, 11 bine yakın kişi yaralandı.
ülke tarihinde demokratik seçimle göreve gelen ilk isim olan mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı olmuştu. mısır'da ağustos ayında da başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başlamıştı.
cumhurbaşkanı mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti.
mursi ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar