Mısır'da darbe dönemi
Mursi hapisten firar ile suçlanacak
Mursi hakkındaki iddianame dosyası her geçen gün daha da kalınlaşırken, suçlamalar arasına hapisten firar da eklendi.

iddia makamı, darbe sonucu görevden uzaklaştırılarak gözaltına alınan eski devlet başkanı muhammet mursi’nin diğer suçlamalara ek olarak hapsiten firarla yargılanmasını da isteyecek.
iddianameye göre mursi, 2011 devrimi sırasında yaşanan kargaşadan faydalanarak hapisten kaçtı. aynı suçlama mursi ile birlikte aralarında müslüman kardeşler liderliğinden isimlerin de bulunduğu 130 kişiye daha yöneltilecek. suçlamaya göre sanıklar firarı, lübnan hizbullah’ı ve gazze’de bulunan hamas üyelerinin yardımı ile planladı.
soruşturma hakimi hasan semir, sanıklar arasında hem hizbullah, hem de hamas üyelerinin bulunduğunu belirtti ancak isim vermedi. semir’in verdiği bilgiye göre, iddianamede sanıklar firar dışında, cinayet, hırsızlık ve devlet malına zarar gibi birçok suçla itham ediliyor.
2011 yılında 18 gün süren ve eski devlet başkanı hüsnü mübarek’in devrilmesi ile sonuçlanan olaylar sırasında 20 bin kadar tutuklu ve hükümlü, mısır’ın farklı hapishanelerden firar etti. iddianamede sina yarımadasına geçen hamas ve hizbullah militanları wadi natroun bölgesine ulaştı ve buradaki firarları organize ettiler. mısır içişleri verilerine göre firarların yarısından fazlası bu gölgedeki hapishanelerden.
firar iddianamesi temmuz ayında bir darbe sonucu görevinden azl edilen mursi hakkındaki üçüncü iddianame. mursi daha önce, aralık 2012’de başkanlık sarayı önünde barışçıl gösteri yapanları öldürmeye azmettirme ile suçlandı. geçen ay hakim davayla ilgili savunmaları almaya başlamış, ikinci celsenin ocak 2013’e yapılmasına karar vermişti.
hafta başında ise savcılık makamı eski başkan hakkında, hamas ve hizbullah’a bilgi sağladığı iddiası ile casusluk suçlamasında bulunmuştu.
Yorumlar