Ortadoğu

Müslümanların film isyanı

Hz. Muhammed'i hedef alan film geniş bir coğrafyada protesto ediliyor. Yemen'de ABD Büyükelçiliği basıldı, Mısır'da çatışma var, Irak'ta ise Şiiler ayaklandı.

Haberin Öne Çıkanları

Gösterici vuruldu

Güvenlik üst düzeyde

Youtube yasaklandı

Yemen'in başkenti Sana'daki ABD Büyükelçiliğine giren öfkeli kalabalık polis tarafından dağıtıldı. [Reuters]

abd'de çekilen 'müslümanların masumiyeti' isimli filme müslüman ülkelerden gelen tepkiler şiddetini artırıyor. mısır'dan yemen'e, irak'tan cezayir'e kadar pek çok ülkede gösteriler düzenlendi, abd temsilcilikleri basıldı, resmi makamlardan arka arkaya kınama mesajları geldi. abd dışişleri bakanı clinton ise tartışma yaratan filmin 'amerikan hükümetiyle hiç bir ilgisi olmadığını' açıkladı. 

yemen'in başkenti sana'da toplanan bir grup gösterici, islam karşıtı görülen ve hz. muhammed'i aşağıladığı belirtilen filme tepkilerini amerikan büyükelçiliği önünde gösterdi.

protestocu kalabalık güvenlik önlemlerine rağmen büyükelçilik binasına saldırdı. barikatlarla korunan giriş kapısını aşmayı başaran göstericiler, binanın camlarını kırdı. abd ve yahudi karşıtı sloganlarla filme tepkilerini dile getiren öfkeli kalabalığa engel olmak isteyen polis, havaya ateş açtı. polisler göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 15 kişi yaralandı.

takviye güvenlik güçlerinin gelmesiyle göstericiler büyükelçilik binasından çıkarıldı. saldırıyı kınayan yemen hükümeti ülkedeki yabancı misyonlardaki güvenlik tedbirlerinin artırıldığı bildirdi.

tahran'da olay çıkmadı

filme tepkiler ve protesto gösterileri gün içersinde bir çok ülkeye yayıldı. iran'ın başkenti tahran'da toplanan aralarında üniversite öğrencilerinin de olduğu yaklaşık 500 kişi, iran'da abd'yi temsil eden isviçre büyükelçiliği'nin önünde tepkilerini dile getirdi. yaklaşıl iki saat süren eylemde "amerika'ya ölüm" diye slogan atan grup, daha sonra olaysız dağıldı. abd'nin 1979 yılından beri iran'la diplomatik ilişkileri bulunmuyor.
 
tunus'taki göstericiler üzerinde marilyn monroe resmi olan abd bayrağını yaktı. [afp]
 
sadr'dan hükümete çağrı
 
irak'ta ise necef kentinte toplanan şiilerden oluşan yüzlerce kişi filmi protesto etti. şii lider mukteda el sadr yansı göstericiler abd ve israil aleyhine slogan attı. sadr ise yaptığı açıklamada bağdat hükümetinin abd büyükelçisini çağırarak açıklama istemesi ve amerikalılara ülkeye giriş yasağı koyması gerektiğini belirtti.
 
sadr ayrıca tüm dünyadaki hıristiyanları da filmi protesto etmeye davet etti. 
 
karzai norveç gezisini erteledi
 
afganistan, sudan, bahreyn, cezayir, tunus ve mısır'dan gelen resmi açıklamalarda filmin açık bir provokasyon olduğuna dikkat çekilerek yasaklanması istendi. 
 
afganistan devlet başkanı hamid karzai, filmin 'şeytanca bir amel olduğunu' belirterek, "islam aleminin bu şekilde aşağılanmasının kabul edilemez. şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı. filmin yasaklanmasını isteyen karzai, böyle bir filmin yayımlanmasının dünyadaki bütün dinlere saygısızlık olduğu ve insanlar arasında düşmanlıklara sebep olabileceği uyarısında bulunarak, hz. muhammed'e hakaretin tüm müslümanlar'a hakaret olduğunu vurguladı. 
 
bu arada, hamid karzai'nin film nedeniyle ülkede karışıklıklar çıkma ihtimali nedeniyle norveç ziyaretini ertelediği bildirildi. afganistan'da, film nedeniyle video paylaşım sitesi youtube'a erişim geçici olarak engellenmişti.
 
öte yandan taliban militanları, filmin intikamını almak için abd askerlerini öldürme tehdidinde bulundu.
 
sudan batı'ya seslendi
 
sudan dışişleri bakanlığı, kınama mesajında, "batı ülkelerinin filme karşı sessiz kalması ve bunu ifade özgürlüğüne bağlaması haksız bir tutumdur. abd'deki bu islam karşıtı hareket binlerce müslümanı sokağa dökmüştür. bu da gösteriyor ki, islam'a ve hz. muhammed'e yöneltilen hiç bir hakaret cevapsız kalmayacaktır"
 
sudan dışişleri, abd'nin bingazi konsolosluğu'na yönelik saldırının tasvip edilmediğini belirterek, müslümanların masum insanlara zarar vermekten kaçınmaları gerektiğini vurguladı. 
 
bahreyn'den birlik mesajı
 
bahreyn dışişleri bakanlığı ise, "islam işbirliği teşkilatı ve islam ülkeleri, fitneye yol açan bu filme karşı birlikte hareket etmeli. filmin gösterimi derhal durdurularak, bu filmi yapanlardan hesap sorulmalı" açıklamasında bulundu. açıklamada, abd'nin bingazi'deki büyükelçisi'nin öldürülmesi de kınandı. 
 
cezayir dışişleri bakanlığı da, filmi bir provokasyon olarak değerlendirirken, tunus'taki iktidar partisi nahda hareketi "fitne, kin ve ayrılıktan beslenenlere prim verilmemeli" tepkisini gösterdi.

düşük bütçeyle ve amatör şartlarda çekildiği anlaşılan filme yönelik en ciddi tepki libya'dan gelmişti. bingazi kentinde silahlı saldırganlar amerikan konsolosluğu'nu basarak o sırada binada bulunan abd büyükelçisi christopher stevens ile üç diplomatı öldürmüştü.

mısır'ın başkenti kahire'de abd büyükelçiliği'ni basan saldırganlar amerikan bayrağını indirmişti. büyükelçilik çevresindeki gösteriler üçüncü gününe girdi. güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 13 polis yaralandı, dokuz kişi gözaltına alındı.
 
kaynak: ajanslar
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;