Musul operasyonu

'Musul operasyonunda yeni aşama kapıda'

Irak’ta, 70’inci gününü tamamlayan ve son günlerde iyice yavaşlayan Musul’u kurtarma operasyonunda yeni aşama hazırlığı yapılıyor. Operasyonda yer alan ABD’li bir komutan, birkaç gün içinde hayata geçirilecek yeni aşamada ABD’li askerlerin Iraklı askerlerle birlikte, cephe hatlarında daha yakın noktalarda olacağını söyledi.

Musul'un doğu kırsalında ABD'li askerlerin olduğu Kermelis Üssü. [Fotoğraf: Reuters]

17 ekim’de başlatılan, 100 bin asker, milis ve peşmerge unsurunun görev aldığı musul’u işid'den kurtarma operasyonu, abd’nin 2003’teki irak işgâlinden bu yana ülkede yürütülen en büyük askeri operasyon niteliğini taşıyor. ancak operasyonun istenilen hızda ilerlememesi, planda değişiklikler yapılmasına yol açtı.

"şu an, saldırının bir sonraki aşaması için hazırlık yapıyoruz. musul’un doğu kısmının içine sızacağız."

musul operasyonunda irak askerlerine danışmanlık yapan abd’li yarbay stuart james reuters’e verdiği demeçte yeni aşamayı yukarıdaki sözlerle özetledi ve ekledi:

"yani şu an, musul’un doğu kısmında adam ve silah takviyesi yapıyoruz. birkaç gün içinde bu aşama başlayabilir."

plan, abd’li askerleri çatışma hatlarına daha yakın noktalara taşıyacak. ancak abd’li komutana göre bu, büyük bir risk taşımıyor. james, washington askerleri için tehlikenin yine de "orta" derecede olacağını ifade ediyor.

musul’un doğu kırsalında birkaç yüz abd’li askerin bulunduğu askeri üste konuşan james, operasyonun gidişatının işid’in göstereceği direnişle alâkalı olacağını söyledi:

"eğer birinci günde iyi bir ilerleme sağlarsak ve bir momentum yaratabilirsek, o zaman operasyon çok hızlı gidebilir. eğer işid ilk günde sert bir mukavemet gösterirse ve bir çıkmaz yola girersek, o zaman geri çekilmek zorunda kalabiliriz; çünkü bu demek olur ki, yanlış noktadan sızmaya çalıştık. bu operasyonun ömrünü uzatabilir."

"daha sıkı entegrasyon"

james’e göre, abd’li askerlerin iraklı askerlerle hiç olmadığı kadar entegre halinde olması, gözetleme ve hava desteği operasyonlarını güçlendirecek ve güçlerin ilerlemesini sağlayacak:

"bu durumu anlamımıza yardımcı olacak. çünkü sahadaki adam, ne olduğunu en iyi bilen kişi. askerlerin sahada olup birbirine ‘şurayı görüyor musunuz? orası belirleyici bir alan. oraya asker konuşlandırmaya ne dersin?’ demesi çok daha iyi olacak."

bir buçuk milyon kişinin yaşadığı musul kenti, dicle nehrinin doğu ve batı yakası olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.

irak ordusu kentin doğu kırsalını işid’in elinden aldıktan sonra kent merkezine doğudan girmişti. işid'le çatışmalarda büyük kayıplar veren ordu, kentin doğu kısmının yaklaşık yüzde ellisini ele geçirmişti. musul’un batı kısmına yönelik herhangi bir kara harekâtı yapılmamıştı.

irak başbakanı haydar ibadi, yılsonu olmadan musul’u tamamen kurtarmaya hedeflediklerini söylemişti. ancak operasyonunun gidişatına bakılırsa bu hedefin tutturulması neredeyse imkânsız.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;