İsrail - Filistin sorunu

Müzakereler çöküşün eşiğinde

Filistinli ve İsrailli yetkililer, ABD arabuluculuğuyla devam eden müzakerelerin son ayağında hiçbir ilerleme sağlanamadığını ve umutların tükenmek üzere olduğunu açıkladı.

İsrailli yetkililer Kerry'nin müzakerelerle ilgili tavrının da değiştiğini öne sürüyor. [Reuters]

afp’ye konuşan filistinli bir yetkili, “kriz devam ediyor. tüm görüşme boyunca israil tarafı bizi tehdit etti ve krize bir çözüm bulunamadı” ifadelerini kullandı.

israil’de yayın yapan haber sitesi ynet’e konuşan israilli bir yetkili de, görüşmelerin çöküşün eşiğinde olduğunu belirterek abd dışişleri bakanı john kerry’nin de süreçten soğuduğunu kaydetti.

yetkili, “görüşmeler birkaç hafta önceki etkisini yitirmiş durumda” şeklinde konuştu.

yetkiliye göre israil yönetimi filistin tarafıyla müzakere öncesinde rutin ilişki sürecine dönmeye hazırlanıyor.

netanyahu'dan uyarı

israil başbakanı binyamin netanyahu, pazar günü bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, filistin ile barış görüşmelerini sürdürmeye hazır olduklarını ancak bunun için herhangi bir bedel ödemeyeceklerini söyledi.

netanyahu ayrıca, filistin tarafının uluslararası kuruluşlara üyelik başvurusu yapması halinde israil’in kendi adımlarıyla buna cevap vereceğini  belirtti.

israil başbakanı, filistin tarafının bu tip adımlar atmasının bir çözüm anlaşmasını daha da uzak kılacağını ifade etti.

israil ile filistin arasında abd’nin arabuluculuğunda başlayan ve 29 nisan’da süresi dolacak görüşmeler, israil’in 29 mart’ta serbest bırakılması öngörülen filistinli mahkûmların dördüncü grubunun serbest bırakılma kararını iptal etmesinin ardından çıkmaza girmişti.

anlaşmazlık noktaları

israil, görüşmelerde somut ilerlemenin sağlanabilmesi için israil'in yahudi kimliğinin kabul edilmesini şart koşuyor. filistin tarafı israil nüfusunun dörtte birini oluşturan arapların, yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve israil'in bu yolla işgale meşruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koşula karşı çıkıyor.

filistin tarafı, 1993'teki oslo kararları'na dayanarak bölgede iki devletli çözümün, batı şeria ve doğu kudüs'teki filistin topraklarında yahudi yerleşimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiş filistinli mültecilerin dönüş hakkının masaya yatırılmasını istiyor.

israil - filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra abd’nin arabuluculuğuyla temmuz 2013’te yeniden başladı.

abd dışişleri bakanı john kerry son olarak israil ve filistin arasındaki barış görüşmelerinin 'kırılma' noktasında olduğunu belirterek tarafları 'sürecin çökmesini engellemeye' çağırmıştı.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;