Suriye'de iç savaş

Nasrallah: Esed’in istifası ön şart olamaz

Şam rejimini destekleyen Lübnan merkezli Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, Esed'siz bir Suriye'nin artık muhalifler tarafından barışın ön şartı olarak sunulamayacağını söyledi.

Hasan Nasrallah ve Beşar Esad
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Şam rejiminin lideri Esed'in en önemli müttefiklerden birisi konumunda. [Fotoğraf: Reuters]

suriye'deki iç savaşta esed rejimine askeri destek veren lübnan merkezli hizbullah'ın lideri hasan nasrallah suriye'deki göstermelik seçimler hakkında konuştu.

nasrallah, "seçimler muhalefete, bölgedeki ülkelere ve dünyaya suriye'de siyasi çözümün ancak esed ile başlayıp yine onunla biteceğini gösterdi. artık esed'in istifası ön şart olarak sunulamaz" dedi.

suriye'de muhalifler barış için esed'in görevi bırakmasını şart koşuyor.  

iran'dan tebrik ve destek

suriye'deki rejimin bir diğer destekçisi olan iran’ın başkenti tahran’da cuma namazını kıldıran ayetullah muvahhidi kirmani, suriye’de yapılan göstermelik seçimlerle yeniden devlet başkanlığına seçilen beşşar esed’i tebrik etmişti.

cuma hutbesinde suriye’deki seçimlere değinen tahran cuma hatibi ayetullah kirmani, göstermelik seçimlerle yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturan esed’i tebrik ederek, “caniler karşısında dik duran suriye halkı, abd’yi ümitsizliğe sürükledi ve bütün komploları hüsrana uğrattı” dedi.

suriye'de 3 haziran'da yapılan göstermelik seçimlerde, beşşar esed oyların yüzde 88,7’sini alarak yeniden 'devlet başkanı' seçilmişti. suriye halk meclis başkanı muhammed cihad lahham, esed'in 10 milyon 319 bin 723 oy aldığını söylemişti.

iç savaşın gölgesinde seçim

ülkedeki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken iç savaş şu ana kadar 162 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.

merkezi londra’da bulunan suriye insan hakları gözlemevi’nin açıkladığı son rapora göre, çatışmalarda 8 bin 607’si çocuk 53 bin 978 sivil hayatını kaybetti.

iç savaşa ve ülkede süren kaosa rağmen esed yönetimi 3 haziran salı günü devlet başkanlığı seçimlerini gerçekleştirdi.

abd ve türkiye’nin de aralarında bulunduğu ‘suriye’nin dostları’ grubu, seçimleri parodi olarak tanımlıyor.

washington yönetimi, suriye'de göstermelik seçimlerle 'zafer' arayan beşşar esed'in girişimini kabul etmediklerini duyurdu ve seçimleri 'rezalet' sözüyle nitelendirdi.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;