Türkiye
'N.Ç. davasında son karar verilmedi'
Yerel mahkemenin onama kararında direnmesi halinde son sözü Ceza Genel Kurulu söyleyecek.
Haberin Öne Çıkanları
Tartışmalar devam ediyor
Kamuoyunda tepki çekti
Zaman aşımına uğrayabilir

yargıtay 14. ceza dairesi'nin, 13 yaşındaki n.ç.'nin, 'sanıklarla kendi rızasıyla birlikte olduğu' doğrultusundaki yerel mahkeme kararını onaması ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
n.ç.'ye yönelik cinsel istismar davasında, suçluları az bir cezayla kurtaran kararın yargıtay'da onandığına yönelik haberler kamuoyunda büyük tepki çekti.
tartışmalar üzerine yargıtay da açıklama yaparak, yargılamanın tamamlanmadığını, bu konuda daha fazla yorum yapmanın adil yargılama ilkelerini zedeleyeceğini bildirdi.
n.ç. davasında yapılan yargılama sonunda sanıkların üzerine atılı fiillerin suç tarihlerinin 5237 sayılı türk ceza kanunu'nun (tck) yürürlüğe girmesinden önce olduğunun belirtildiği açıklamada, eski ve yeni tck'ların karşılaştırıldığı kaydedildi. açıklamada, 765 sayılı tck'nın hükümleri uyarınca karar verildiğinin altı çizildi.
yargıtay 14. ceza dairesi, 13 yaşından itibaren 26 kişiye satılan n.ç. davasında mardin 1. ağır ceza mahkemesi'nin '15 yaşından küçük kızla rızasıyla birlikte olmak' suçundan alt sınırdan 4 yıl 2 ay ceza veren kararının bir bölümünü onamıştı.
daire, bazı sanıklara verilen cezaların yarı oranında artırılması gerektiğini belirterek, bazı sanıklar yönünden ise bozmuştu.
daha fazla ceza alabilirler
gerekçeli karar tamamlandıktan sonra dosya yerel mahkemeye gidecek. mardin 1. ağır ceza mahkemesi, yargıtay'ın bozma kararına uyarsa bazı sanıklara daha fazla ceza verilebilecek.
mahkemenin ilk kararında direnmesi durumunda dosya yargıtay ceza genel kurulu gündemine gelecek.
ayrıca yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'nın dairenin kısmi bozma kararına itiraz ederek dosyayı yargıtay ceza genel kurulu'na taşıma ihtimali de bulunuyor.
ancak başsavcılık, davayla ilgili 14. ceza dairesi'ne gönderdiği tebliğde yerel mahkeme kararının onanmasını istemişti.
zaman aşımına uğrayabilir
yargıtay'ın kısmi bozma kararı nedeniyle suç tarihi olan 2002'den bugüne geçen sürede davanın zaman aşımına uğrayacağı belirtiliyor.
söz konusu açıklama, davanın ceza genel kurulu gündemine geleceği ve kararın bozulabileceği yorumlarını beraberinde getirdi. ancak her durumda suçun zaman aşımına uğrayacağı belirtiliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar